Pingviinit vaarassa! Tutkijat löysivät ihmisiltä tarttuneita bakteereja Etelämantereelta

0:46img
Etelämantereen merilintujen, kuten pingviinien, ulostenäytteistä on löytynyt bakteereja, jotka kertovat ihmisen vaikuttavan mantereen eläimiin.
Julkaistu 18.12.2018 16:50

Sami Lindfors

sami.lindfors@mtv.fi

Tutkijat ottivat näytteitä sadoista linnuista Etelämantereella ja löysivät useita ihmisperäisiä bakteereja.

Etelämantereelta on löytynyt ensimmäistä kertaa näyttöä siitä, että ihmisperäiset bakteerit ovat levinneet mantereen lintuihin. Asiasta kertoo CNN

Näytteistä löytyi urbaania salmonellaa

Tutkijat keräsivät merilintujen ulostenäytteitä 600 yksilöltä vuodesta 2008 vuoteen 2011. Näytteistä paljastui kolme selvää tapausta "käänteisestä zoonoosista", eli ihmisestä eläimiin tarttuneista bakteereista.

Lue myös: Maailman suurinta pingviiniyhdyskuntaa uhkaa outo kato – valtaosa taapertajista kadonnut: "Todella odottamatonta ja erityisen merkityksellistä"

Näytteistä löytyi muun muassa Yhdysvalloissa ja Euroopassa ihmisten ruokamyrkytyksiä yleisesti aiheuttavaa kampylobakteeria sekä sen genotyyppejä, joita ei ole koskaan löydetty linnuista aiemmin.

Tutkijat löysivät myös linnuille ominaisia kampylobakteereja, mutta huomasivat niiden olevan vastustuskykyisiä yleisille sekä lääketieteessä että eläinlääketieteessä käytetyille antibiooteille.

Myös kaupunkiympärisöissä eläville linnuille tyypillistä salmonellaa löytyi näytteistä.

Turismi Etelämantereella kasvaa

Vaikka tutkijoiden havainnot eivät toistaiseksi linkity eläinten kuolleisuuteen, on se heidän mukaansa merkki siitä, että myös vaarallisemmat taudinaiheuttajat voivat levitä mantereen eläimiin.

Etelämannerta on pidetty pitkään paikkana, jonne ihmisten bakteerijälki ei ole yltänyt.

Etelämantereen turismi on kasvanut vuosi vuodelta. Vuosina 2016–2017 mantereella kävi yli 44000 turistia.

Tuoreimmat aiheesta

Etelämanner