Alkoiko puhelimesi piristä hiljattain tapahtuneen muuton myötä? Syy saattaa olla Postin, joka on mahdollisesti myynyt tietosi asiakkaita etsiville yrityksille tai päivittänyt uudet tietosi postinsaajarekisteriin.
Katso myös!
Shutterstock
– Muutto on tapahtuma, jolloin markkinoijan kannattaa olla hereillä, alkaa Muuttajat-kohderyhmän esittely Postin verkkosivuilla.
Hereilläoloon tarjotaan työkaluja, sillä markkinoiva yritys voi ostaa Postin Kontakti-työkalulla juuri valitsemansa kohderyhmän yhteystietoja.
Postin tuotepäällikkö Riitta Sipilän mukaan Posti myy asiakkaidensa tietoja, jotka se saa Väestöntietojärjestelmästä tai Liikenteen turvallisuusvirasto Trafista.
– Niissä on lakiin perustuva oikeus. Me ei olla suinkaan ainoita toimijoita, vaan yksi viranomaisdatan myyjistä, Sipilä kertoo.
Juttu jatkuu videon jälkeen.
2:03
Muuttotiedot jo ennen muuttoa?
Muuttajien osalta Posti mainostaa olevansa markkinoiden ainoa toimija, joka voi tarjota muuttotiedon jo ennen varsinaista muuttoa.
Tilanne on tuttu MTV Uutisten toimituksessa. Eräs hiljattain muuttanut toimittaja sai useita puheluita eri sähköyhtiöiltä muuttonsa yhteydessä.
Palvelusta voi valikoida myös esimerkiksi lapsiperheiden, lääkäreiden tai vaikkapa kalastamista harrastavien tietoja.
Usean tahon kolmansille osapuolille myymät henkilötiedot ovat herättäneet runsaasti keskustelua.
Posti ei myy tietoja postinjakelurekisteristä
Sipilän mukaan posti ei kuitenkaan saa lain mukaan myydä asiakkaidensa tietoja postinsaajarekisteristä. Se on rekisteri, jossa on tietoja postin saajista, ja se on verrattavissa väestötietorekisteriin.
– Postinsaajatietoja ei postilain mukaan voi käyttää. Me emme koskaan myy postinsaajarekisteristä kuluttajatietoja.
1:51
Miten yritykset saavat tiedon uudesta osoitteesta?
Sipilä kertoo, että Postilla on oikeus päivittää postinsaajarekisteriä postilain mukaan.
– Jos itse muutat, ja olet vaikkapa vakuutusyhtiön tai päivittäistavaraketjun asiakas, sinun ei tarvitse päivittää tietojasi erikseen. Tätä asiakkaat pitävät hyvänä palveluna.
Miten sitten yritykset saavat pikaisesti tiedon uusista tiedoistasi. Sipilän mukaan tilanteen takana on postinsaajarekisterin päivitys.
– Kun henkilö saa puheluita, on kyse tällaisesta päivityksestä.
Postin verkkosivuilla on pitkä lista niistä yrityksistä, joille postin päivittämät tiedot menevät. Yhtenä listalla on Suomen Asiakastieto Oy, jonka osoitelähdettä monet yritykset käyttävät soittaessaan ihmisille.
– Tämä on ihan lainmukaista toimintaa, Sipilä kertoo.
2:12
Asiakas voi kieltää suoramarkkinoinnin
Jos soitot tai asiakastietojen automaattinen päivitys alkavat häiritä, voi asiakas kieltää suoramarkkinoinnin.
Sipilän mukaan suoramarkkinointikielto tulee kuitenkin tehdä niihin rekistereihin, joista Posti hankkii asiakastietonsa.
– Esimerkiksi Väestörekisterikeskukseen ja Asiakkuusmarkkinointiliittoon voi tehdä suoramarkkinointikiellon.
Postinsaajarekisterin tietojen päivityksen voi estää Postin verkkosivujen kautta kirjautumalla palveluun.