Piritta Hagman keskusteli naisten terveydenhuollosta Viiden jälkeen -ohjelmassa.
Vuonna 2003 Miss Suomi -kisoissa 1. perintöprinsessaksi valittu Piritta Hagman on ammatiltaan fysioterapeutti. Hän on erikoistunut erityisesti naisten fysioterapiaan.
Hagman vieraili Viiden jälkeen -ohjelmassa, jossa pureuduttiin naisten terveydenhuoltoon. Hagman kertoi tehneensä hämmentäviä ja jopa järkyttäviä havaintoja siitä, missä asemassa naiset ja lapset ovat.
– Naisten terveyteen liittyvät asiat ovat vielä aika hakusessa, Hagman sanoo.
Lue myös: Piritta Hagman sai valokuvaajalta otoksen itsestään vuosikymmenten takaa – ihastelee yhtä kadonnutta piirrettä itsessään: "Ihan tekisi mieli nipistää niistä"
– Se ei ole lääketieteellinen juttu, vaan kyse on asennemaailmasta. Naisiin liittyvät vaivat ovat usein ”muoti-ilmiöitä”. Ikinä ei kuule, että miesten vaivoihin liittyviä pyyntöjä, toiveita tai vaatimuksia kuvailtaisiin muoti-ilmiönä.
Helsingissä tiedetään olevan toistaiseksi terveydenhuollon resurssipulaa. Hagmanin mukaan on surullista, että alan leikkaukset kohdistuvat usein nimenomaan naisiin ja lapsiin.
– Itse kyseenalaistan sitä, miksi usein resurssipulat kohdistuvat naisiin ja lapsiin. Resurssit ovat todella usein naisilta, lapsilta ja neuvolatoiminnalta pois.
Lue myös: Piritta Hagman kertoo perheen elämästä koronatartunnan jälkeen – ex-kiekkoilija eristyksissä omassa kodissaan: "Oli erittäin surullista seurata Niklaksen sairastumista"
– Miten ensisynnyttäjä voi tietää, että kaikki on ok? Emme voi laittaa sellaista painetta ensisynnyttäjille.
– Se mikä näkyy eniten esimerkiksi Helsingissä on, että naisilla ei ole mahdollista saada jälkitarkastusta. Itsestäni tuntuu hurjalta, etteivät esimerkiksi sektioäidit saa jälkitarkastusta välttämättä, elleivät he itse sellaista vaadi. Heille on kuitenkin tehty todella iso keskivartalon leikkaus, Hagman ihmettelee.
Ennen kaikkea Hagman peräänkuuluttaa asenteiden muutosta. Naisten elämän ei kuulu olla kipujen kanssa elämistä vain sen takia, että se kuuluisi "naiseuteen".
– Me tiedämme, miten nämä asiat hoidetaan. Todella usein naiset kuulevat vastaukseksi kivuilleen, että ”Se kuuluu naiseuteen, raskaana kuuluu olla kipeä, kaikilla on vähän tällaista”. Edelleen on todella paljon vähättelyä, että naisten kuuluu synnyttää kivulla ja vähän kärsiä.