"Eivät tässä yhteiskunnassa pienet lapset ja perheet ole etusijalla" – Anna yllättyi, kuinka yksin vanhemmat Suomessa jätetään

Onko Suomi hyvä maa lapsiperheille? Viiden jälkeen vieraili kolmosvauvojen perheessä Orimattilassa 9:54
KATSO VIDEO: Onko Suomi hyvä maa lapsiperheille? Viiden jälkeen vieraili orimattilalaisperheessä, jossa Nuutti, Pihla ja Hertta heräsivät juuri aamupäiväuniltaan.

Onko Suomi hyvä maa kasvattaa lapsia? Asiaa puitiin maanantaina Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Vanhemmuudesta kirjan juuri julkaissut järjestöjohtaja ja pienen lapsen äiti Anna Munsterhjelm koki jo raskausaikana, ettei yhteiskuntamme olekaan niin perheystävällinen kuin on annettu ymmärtää. 

– Kyllä meille varmaan kaikille on maalattu kuva, että tämä hyvinvointiyhteiskunta on lapsia ja lapsiperheitä varten. On varhaiskasvatus, tulee neuvolat ja pidetään huolta. Ainakaan omalla kohdalla se ei toteutunut, Munsterhjelm kertoi Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Munsterhjelm muistelee 17 neuvolakäynnin pitäneen sisällään yhteensä 12 eri hoitajaa. Aikoja peruttiin, niitä ei saanut varattua lainkaan ja neuvolahoitajat vaihtuivat jatkuvasti. 

– Päiväkotipaikkaa sai jännittää viimeisen asti, että päästäänkö lähelle vai joudutaanko kaupungin toiselle puolelle. Kyllä siitä tuli sellainen olo, että eivät tässä yhteiskunnassa pienet lapset ja perheet ole etusijalla. Heitä ei priorisoida.

Avun pyytäminen on vaikeaa

Munsterhjelmin kirjassa Ei mitään rajaa – miksi vanhemmuus väsyttää ja miksi siihen kannattaa silti ryhtyä (Truestory, 2023) todetaan ympärillä olevan yhteisön ja yhteiskunnan sysäävän vanhemman omaan lokeroonsa, jossa hänen oletetaan pysyvän ja pärjäävän yksin. Yksi ensimmäinen asia, jonka jokainen tuore vanhempi joutuukin opettelemaan, on avun pyytäminen. 

– Se on vaikeaa. Mutta ajattelen, että yhteiskunnan tukiverkon pitää olla olemassa heitä varten, jotka eivät apua saa lähipiiristään. Sen pitäisi tulla automaattisesti eikä niin, että joutuu tekemään valtavasti töitä. 

Munsterhjelm itse kokee olevansa etuoikeutetussa asemassa, koska tietää hänelle kuuluvan avun ja osaa sitä vaatia. Silti avun pyytäminen uuvutti, väsytti ja turhautti tuoreen äidin. 

– Miten jaksavat ne, jotka todella tarvitsisivat enemmän apua esimerkiksi mielenterveysongelmien, köyhyyden tai muun osattomuuden takia? 

Munsterhjelmin mukaan Suomessakin voisi toimia Islannin malli. Katso yllä olevalta videolta, mitä se tarkoittaa. Viiden jälkeen vieraili myös Orimattilassa Paajanen-Nukarisen perheessä. Millaista on vauvaperhearki kolmosten kanssa? 

Lue myös:

    Uusimmat