Ovatko nämä rinnat liian pienet? Eija tyrmistyi lääkärin törkeästä kommentista

Pienirintaiselle Eijalle tarjottiin gynekologisen perustarkastuksen yhteydessä mahdollisuutta rintojen suurentamiseen julkisella puolella. Suomalaisnainen pitää käsittämättömänä sitä, että yhteiskunta kannustaa naisia kosmeettisiin leikkauksiin mielenterveysongelmien varjolla, vaikka enemmin pitäisi laittaa panoksia ongelmien juurisyiden hoitamiseen.

Käydessään gynekologilla perustarkastuksessa, Eija Selina Ruuskanen sai kuulla lääkärin suusta kommentin, joka jätti itsevarman 33-vuotiaan naisen sanattomaksi.

– Gynekologi itse ilmaisi, että tiesinkö, että julkisella puolella voi suurennuttaa rintansa, jos ne aiheuttavat häiriöitä mielenterveyteen, Eija muistelee.

Verovaroin tosiaan saatetaan kustantaa rintojen suurentaminen. Syitä ovat esimerkiksi rintojen kehityshäiriöt tai syövälle menetetyt rinnat. Vuonna 2015 plastiikkakirurgian ylilääkäri Hannu Kuokkanen kertoi MTV Uutisille, että periaatteena on korjata sellaiset muutokset, joista on haittaa.

Eijan kohdalla ongelma oli vain se, että mitään haittaa ei pienistä rinnoista ollut, eikä hän ollut sellaisesta gynekologilleen maininnut. Eija on tyytyväinen rintoihinsa, jotka eivät oikein täytä edes A-kuppia. Gynekologi kuitenkin tuntui olettavan, että pienirintaisuus ahdistaisi Eijaa.

– Eniten minua pöyristytti, että näinkö yhteiskunta tarjoaa tukea naisille, jotka kärsivät kehoon liittyvästä mielen ahdistuksesta, Eija sanoo voimakkaasti painottaen.

Vaikka Eija ymmärtää esimerkiksi kehityshäiriöiden vuoksi tarjotun rintojen suurennuksen, hän ei ymmärrä, miten ulkomuodon korjailu auttaisi parantamaan mielenterveyttä. Eikö kehon leikkelemisen sijaan pitäisi ensisijaisesti hoitaa mieltä, jossa se todellinen ongelma on?

Pitäisikö pienirintaista nolottaa?

Eija on ollut aina pienirintainen. Teininä hän odotti rintojensa kasvavan, mutta rintakudosta muodostui loppujen lopuksi hyvin vähän.

Viimeisen kymmenen vuoden aikana Eija on kasvanut naisellisuuteensa poikamaisten nuoruusvuosien jälkeen. Itsetutkiskelun apuna hän on käyttänyt muun muassa tantrisia harjoituksia. Eija on rajannut median käytön minimiin, jotta ei altistui ikäville vaikutteille, kuten muun muassa epäterveelle naiskuvalle. Epäterveen naiskuvan Eija määrittelee naiseen ulkopuolelta kohdistuvaksi haitalliseksi paineeksi muokata kehoa joksikin muuksi kuin mitä se luonnollisesti on.

Pienistä rinnoista ei muodostunut ikinä Eijalle ongelmaa, vaikka vartaloon liittyvä muunlainen häpeä on tuttua. Millaisena nainen voi näyttäytyä ulkona? Saako näyttää seksikkäältä ilman huoraksi leimaantumista?

Gynekologin kommentti sai Eijan miettimään, pitäisikö hänen todella nolostella pieniä rintojaan? Hän alleviivaa, että lääkärin kaltaisen auktoriteetin ei pitäisi vastaavaa viestiä antaa, varsinkaan kun potilas ei osoita, että häntä ahdistaisi oma ulkomuotonsa.

– Se on ihan jäätävää. Vaikka olenkin itse sujut (rintojeni kanssa), voin kuvitella nuoremman ja heikommalla itsetunnolla varustetun ihmisen samaan tilanteeseen, Eija toteaa.

Kehon muokkaaminen ei välttämättä korjaa mieltä

Eija sanoo, ettei ole kauneusleikkauksia vastaan, kunhan sillä ei yritetä korjata ihmisen kielteistä suhdetta vartaloonsa. Plastiikkakirurgia voi olla tapa tehdä taidetta omalla kehollaan, mutta mielenterveyden ongelmien ratkaisijaksi siitä ei ole, Eija uskoo.

– Jos lähdetään kehon muokkaamisella hoitamaan sitä, eihän se ahdistus kehosta häviä, se vaihtaa paikkaa. Sen projisoi sitten johonkin muuhun.

Eija toivoo, että julkisessa keskustelussa puhuttaisiin enemmän naisellisuuden eri puolista, myös pienirintaisuudesta. Se voisi auttaa naisia hyväksymään erimuotoiset ja -kokoiset mutta samanarvoiset vartalonsa ja pääsemään eroon häpeästä.

Lisäksi naisten kannattaisi itse mietitä, mistä heidän ongelmallinen kehosuhteensa todella kertoo.

– Lämpimästi kehotan, että alkaisi tutkimaan omaa mieltään. Miksi koen näin? Mitä mä oikeasti tunnen? Ketkä mun päässäni keskustelevat?

Eija peräänkuuluttaa naisilta rohkeutta ja sinnikkyyttä katsoa itseään sisälle ja tutkia omaa sisäistä maailmaansa.

Toisten miellyttäminen ei tuo onnellisuutta

Pienet rinnat eivät ole häirinneet Eijan elämää tai painaneet mieltä. Hän on iloinen, ettei tarvitse puristavia rintaliivejä ja voi liikkua helposti. Miehet ovat olleet Eijan rintoihin oikein tyytyväisiä.

Toki jotkut miehet saattavat pitää enemmän suurista rinnoista, Eija toteaa. Makunsa kullakin. Miesten makumieltymysten vuoksi Eija ei kuitenkaan lähtisi rintojaan suurentamaan.

– Jos lähtee ylipäätään ulkopuolisten miellyttämisen tarpeesta tekemään asioita, siirtyy ojasta allikkoon. Se ei tuo onnellista elämää eikä hyvinvointia.

Naisten onnellisuudesta ja hyvinvoinnista välittävä Eija toivoo, että esimerkiksi naisten piirit tulisivat julkisen tuen alle. Vertaistukiryhmässä yhteiskunnan luomia paineita voisi perata yhdessä, jotta jokainen nainen voisi elää omassa kehossaan onnellisen ja hyvän elämän.

Suomalaisäiti käynnisti #vapautarinnat-kampanjan 0:17
Suomalaisäiti käynnisti #vapautarinnat-kampanjan. 

Lue myös:

    Uusimmat