Vuotava vesikaluste ei automaattisesti ole katastrofi, mutta siitä voi aiheuta yllättävän suuria ja turhia kustannuksia.
Kun vuotavan vesikalusteen vuoto ohjautuu suoraan viemäriin, jää se usein huomaamatta, eikä siihen reagoida tarpeeksi nopeasti. Tästä voi kuitenkin seurata satasien lasku.
– Viattoman oloinen vuoto wc-istuimessa voi kuluttaa vettä jopa 33 000 litraa kuukaudessa, vuotava hana 1 200 litraa kuukaudessa. Yhtä hyvin asukas voisi pudotella satalappusia pöntöstä alas, sillä vuotavien vesikalusteiden tuoma lisämaksu vesilaskuun vuositasolla voi olla yli tuhatkin euroa, LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry:n erityisasiantuntija Juha-Ville Mäkinen toteaa tiedotteessa.
Näin havaitset vuodon
Lompakkoa verottavien vaikutusten lisäksi vuotava vesikaluste ei tee hyvää ympäristöllekään, Mäkinen muistuttaa.
– Vuotanut vesi joudutaan käsittelemään jäteveden puhdistuslaitoksessa. Tästä aiheutuvat kustannukset tietysti eivät toki tule suoraan asukkaan maksettavaksi, mutta ympäristön kannalta kyseessä on täysin turha tuhlaaminen.
Asiantuntijan mukaan vuodot on kuitenkin helppo havaita. Tiesitkö, että esimerkiksi wc-istuimen kulhon tulisi olla kuiva käyttökertojen välillä? Niinpä vuodon havaitsemiseen riittää se, että pala wc-paperia painetaan kulhon takaseinää vasten. Kastuva paperi paljastaa pienenkin vuodon.
– Usein vuoto johtuu kuluneesta tiivisteestä, Mäkinen kertoo.
Lue myös: Älä toimi näin, jos viemäri menee tukkoon – asiantuntija varoittaa: "Ei missään nimessä saa..."
Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!
Katso vessapaperia säästävä niksi:
0:19
Lähde: LVI-Tekniset Urakoitsijat LVI-TU ry.