Poliisin tietoon ei ole tullut Alepan ruokapalvelurobotteihin liittyviä vaaratilanteita. Poliisia on kuitenkin pyydetty ohjeistamaan, kuinka erikoiset laitteet tulee huomioida liikenteessä. Virkavalta vakuuttaa seuraavansa tarkkaan robottien käyttäytymistä sekä mahdollisia ongelmia ja ryhtyvänsä tarvittaessa toimenpiteisiin, mikäli robottien havaitaan vaarantavan liikenneturvallisuutta.
Huhtikuussa käyttöön otetut ruokapalvelurobotit ovat herättäneet sekä ihastusta että hämmennystä Espoossa. Toisinaan robotit, joita on Espoossa käytössä yhteensä 60 kappaletta, ovat itsekin olleet pyörällä päästään ja hyväntahtoisten ihmisten avun varassa, kuten esimerkiksi eräässä liikennevaloristeyksessä kävi.
Komisario Hannu Kontola Länsi-Uudenmaan poliisilaitokselta kertoo poliisin tiedotteessa, että robotit ovat lainsäädännöllisesti rinnastettavissa jalankulkua avustaviin laitteisiin. Niihin sovelletaan jalankulkijan liikennesääntöjä, vaikka ne eivät ole jalankulkijoita.
− Linjanvetoja esimerkiksi vastuukysymysten tiimoilta haetaan vielä, ja esitutkinnassa tullaan tarvittaessa selvittämään nämä asiat tarkemmin, mikäli esimerkiksi onnettomuuksia aiheutuu, Kontola sanoo tiedotteessa.
Lue myös: Alepan ruokarobotit olivat työmatkalla Espoossa, kun liikennevaloissa iski tenkkapoo – Herkko kuvasi surkuhupaisan tilanteen: "Se pyysi englannin kielellä apua"
Pitääkö suojatielle pyrkivälle robotille antaa tietä?
Poliisi kertoo robottien olevan ohjelmoitu siten, että ne pysähtyvät tiellä olevan esteen läheisyyteen ja pyrkivät kiertämään tämän. Robotit myös pysähtyvät suojateiden edustalle, eivätkä ne liiku ennen kuin tie on vapaa.
− Tästä syystä muun muassa ruuhkien välttämiseksi autoilijan ei tule väistää suojatielle pyrkivää robottia. Jos robotti on tielle ehtinyt, ei sen päälle luonnollisesti saa ajaa. Näissä tapauksissa on syytä odottaa esimerkiksi robotin peruuttamista pois ajoväylältä, Kontola ohjeistaa.
Poliisi sanoo seuraavansa tarkasti robottien käyttäytymistä sekä mahdollisia ongelmia. Mikäli robotin kanssa aiheutuisi kolari, jossa syntyy henkilö- tai aineellisia vahinkoja, suosittelee Kontola kutsumaan poliisin paikalle.
Eivät mitään leluja
Kontola toivoo asukkailta malttia ja positiivista suhtautumista uuteen ilmiöön. Samalla hän muistuttaa, että monen mielestä hassulta näyttävä laite ei ole lelu.
− Robotit eivät ole lasten leluja, joilla voi esimerkiksi ratsastaa, vaikka näinkin olen jo kuullut tapahtuneen. Ne ovat toisten omaisuutta, jota ei saa vahingoittaa, Kontola sanoo.
HOK-Elannon kokeilu on tällä hetkellä käytössä kuudessa Espoossa sijaitsevassa Alepassa. Kuljetukset toteutetaan yhteistyössä robottivalmistaja Starship Technologiesin kanssa. Aiemmin Suomessa on kokeiltu ruoan toimittamista esimerkiksi droneja käyttäen.
Robotti painaa noin 35 kiloa ja voi kuljettaa kerralla 2–3 ruokakassin verran ostoksia. Maailmalla Starshipin robotit ovat tehneet jo yli 3 miljoonaa toimitusta.
Lue myös: Poliisi ei edes hidastanut, vaikka jalankulkija oli jo suojatiellä – kojelautakamera tallensi vaaratilanteen Helsingissä
0:35
Lähteet: Länsi-Uudenmaan poliisilaitos, HOK-Elanto