Vasemmistoliiton puheenjohtajan, opetusministeri Li Anderssonin mielestä Metsäteollisuuden irtautumisessa työehtosopimusneuvotteluista on kyse halusta heikentää työehtoja. Andersson sanoo Twitterissä, että jos työehtosopimuksista nyt peruutetaan, se ei tarkoita vain yritystason sopimista, vaan myös sitä, että hallitukselle tulee akuutti tarve säätää esimerkiksi minimipalkkalaki ja mahdollisesti parannuksia työsuhdeturvaan.
Anderssonin mukaan päätöksestä seuraa turbulenssia ja työehtojen eriytymistä, kun joidenkin työntekijöiden asema paranee ja toisten heikkenee.
Työnantajien Metsäteollisuus ilmoitti eilen, että nykyisten työehtosopimusten päätyttyä se ei enää ole sopijaosapuoli, vaan siirtää työehdoista ja palkoista sopimisen yrityksille ja henkilöstölle.
– Metsäteollisuuden yritykset voivat tulevaisuudessa sopia yhdessä henkilöstönsä kanssa palkoista, työvuoroista ja muista ehdoista, joista sopimista ei ole lailla rajoitettu, sanoi Metsäteollisuuden hallituksen puheenjohtaja Ilkka Hämälä eilen lyhyellä varoitusajalla hallituksen kokouksen jälkeen järjestetyssä tiedotustilaisuudessa.
Hämälän mukaan päätöksen tarkoitus ei ole laskea palkkoja, vaan parantaa kilpailukykyä, ja siitä millä keinoin se tehdään, päätetään tulevaisuudessa yrityksissä.
Nykyiset sopimukset ovat voimassa sopimusalasta riippuen 15–27 kuukautta.
Metsäteollisuuden tavoite on ollut jo pitkään edetä kohti laajaa paikallista sopimista.