"Pitäisikö Kosken elämä pilata": Eduskuntavaaliehdokas kritisoi vihapuheen sallivaa Ylilautaa ja joutui sulkemaan some-tilinsä uhkaavien viestien takia

Feministisen puolueen eduskuntavaaliehdokas Johannes Koski julkaisi maanantaina Facebookissa kirjoituksen, jossa hän kertoo sulkeneensa sosiaalisen median tilejänsä uhkaavien viestien takia.

Koski kertoo kirjoituksessaan, että syy vihaposteihin on hänestä perussuomalaisten Suomen Uutiset -verkkojulkaisuun tehty uutinen ja sen jälkimainingit. Uutisen kirjoittaja on niin ikään eduskuntavaaliehdokas, perussuomalaisten Matias Turkkila.

Kaikki alkoi, kun Koski kirjoitti Twitteriin keskusteluketjun, jossa hän kritisoi joidenkin verkkopalvelujen moderointia ja tarkemmin sitä, että niissä sallitaan julkaista esimerkiksi vihapuhetta, sekä yksityisyyttä loukkaavaa materiaalia. Esimerkkinä Koski mainitsi ketjussa suomalaisen anonyymiyteen perustuvan Ylilauta-kuvafoorumin.

Ylilaudalla myös paljon hyvää

Ylilaudan oman statistiikan mukaan sillä on päivittäin joitakin tuhansia aktiivista käyttäjiä.

– Totesin Twitter-ketjussa, että tämänlaisissa yhteisöissä on paljon hyvää ja siellä keskustellaan esimerkiksi kotiteattereiden virittelystä videopeleihin ja tarjotaan muille vertaistukea, Koski kertoo MTV Uutisille.

Ongelmallisia ovat Kosken mukaan keskustelualueet, joissa keskitytään lähinnä ihmisten haukkumiseen, levitetään rasistista vihapuhetta sekä homo- ja transfobista sisältöä.

– Tekee pahaa, että kohteiksi joutuvat yksittäiset ihmiset ja tätä kritisoin Twitterissä, Koski kertoo.

"En vaatinut Ylilaudan sulkemista"

Suomen Uutiset teki Twitter-keskustelusta uutisen, jossa Kosken mielestä vääristeltiin hänen viestiään. Koski myös painottaa, ettei ole vaatinut Ylilauta-palvelun sulkemista, kuten Suomen Uutiset -julkaisun otsikossa väitettiin.

Uutisen seurauksena Koski alkoi saada asiattomia ja uhkaavia viestejä Twitterissä sekä yksityiseen Facebook-tiliinsä. Keskustelua käytiin myös Ylilaudalla.

– Jouduin sulkemaan sosiaalisen median profiilejani, jotka ovat vaalikampanjani pääkanavia. Viesteissä kyseltiin muun muassa, miten nukuin yöni ja viitattiin pään katkaisuun. Viestien sävy oli uhkaava ja asiaton, Koski kertoo.

Perheellisenä ihmisenä Koski kertoo ottavansa viestit vakavasti ja kertoo myös joutuneensa menneisyydessään koulukiusatuksi, jonka takia viestien lukeminen on erityisen vaikeaa.

"Yritetään vaikutaa vaalikampanjaan"

Kosken mielestä Suomen Uutisten juttu on suora vaikutusyritys hänen vaalikampanjointiinsa.

– Itse koen, että on valittu taktiikka, jossa yksittäinen kohde mustamaalataan ja laitetaan huonoon valoon.

Feministisen puolueen ehdokas tiedostaa sen, että jotkin avaukset voivat aiheuttaa kovaakin keskustelua, mutta kaikkea ei pidä sietää.

– Mielestäni tulinen keskustelu on eri asia, kuin uhkaava viestittely ja suorat kunnianloukkaukset. Maalittaminen ja vihapuhe ovat tietyllä tavalla riskejä ihmisten ilmaisunvapaudelle ja toisaalta uhka demokratialle, jos pystytään vaientamaan poliittisia vaikuttajia tai esimerkiksi toimittajia.

Uutinen yksittäisen twiitin perusteella

Suomen Uutisten mukaan Koski vaati Ylilaudan sulkemista. Uutiseen on liitetty kuvakaappauksena yksi Kosken twiiteistä, jonka perusteella uutinen on kirjoitettu.

”Jos saamme allekirjoittaneen tai yhdenkin puolueemme feministeistä Arkadianmäelle, niin voin luvata teille että teemme työtä sen eteen että esim. Ylilaudalla tapahtuvaan kiusaamismasinointiin ja vihapuheeseen tullaan puuttumaan lainsäädännöllä. Nämä vihayhteisöt menevät säppiin”, Koski twiittaa.

Uutiseen on liitetty myös toisen perussuomalaisen kansanedustajan twiitti sekä spekuloidaan sillä, mitä Koski tarjoaisi Ylilaudan tilalle.

– Toisaalta niillä verkkokeskustelijoilla, joiden suita yritetään tukkia, on yhtäläinen oikeus pitää meteliä oman sananvapautensa puolesta, Turkkila päättää uutisen.

Turkkila kertoo pohtineensa oman aikansa, mitä Koski twiitillään tarkoitti. Turkkilan mukaan kyseessä on poliittista valtaa hakevan henkilön poliittinen kannanotto.

– Teimme sen tulkinnan, että haetaan pistemäistä lainsäädäntöä yhden foorumin sulkemiseksi, Turkkila toteaa MTV Uutisille.

Uutisen jälkeen Twitteriin kirjoitettiin Turkkilan mukaan viestejä, joissa moitittiin sitä, että Kosken twiittiä oli tulkittu väärin.

– Yritin löytää perusteita, voiko näin olla, mutta pysyn kannassani, että Koski tarkoitti Ylilaudan sulkemista.

"Uhriutumista"

Turkkilan ei suoraan kiellä, että uutisen tarkoituksena oli vaikuttaa Kosken vaalikampanjaan, vaan pohtii asiaa yleisemmällä tasolla. Turkkila mainitsee myös oikaisupyynnön ja vastineen mahdollisuuden.

– En osaa sanoa, millä keinoin hän käy kampanjaansa. Jotkuthan käyttää mahdollisimman näyttävää uhriutumista. Jos syntyy kohu, niin sanotaan etten tarkoittanut sitä ja se on yksi tapa käydä vaalikamppailua, Turkkila toteaa.

– Jos Koski haluaa jälkikäteen kommentoida muuta, niin pitää laittaa toimitukseen oikaisupyyntö tai vastine tulemaan, Turkkila lisää.

"Kaikkia foorumeita on moderoitava"

Ylilaudalla keskustelu aiheesta on jatkunut. Yhdessä kommentissa muun muassa kysytään, pitäisikö Kosken elämä pilata. Tämänlaisia kommentteja Turkkilakin pitää asiattomina, mutta sanoo Ylilaudan olevan vastuussa.

– Tuo ei mitenkään ole asianmukaista. Kaikille keskustelufoorumeille on välttämätöntä, että niitä moderoidaan ja saadaan epäasiallisuudet tai suorat lainvastaisuudet pois.

Turkkila pohtii laajemmin uutisoinnista syntyvää keskustelua ja korostaa tässä tapauksessa uutiskriteerin ylittyneen, kun eduskuntaan pyrkivä henkilö tekee selkeän kannanoton.

– Ovatko toimittajat vastuussa kaikista kirjoittamiensa uutisten synnyttämistä reaktioista? Voidaanhan tietysti mennä sellaista kohti, että uutiset eivät saa herättää reaktioita, mutta silloin me käytännössä kuohitaan kaikki uutiset.

Suomen Uutiset ei ole sitoutunut Julkisen sanan neuvoston Journalistin ohjeisiin. Jäsenyys edellyttäisi riippumattomuutta, jonka estää verkkojulkaisun puoluesidonnaisuus. Turkkila toteaa heidän julkaisunsa noudattavan Suomen lakia.

– Journalistin ohjeet ovat sinänsä hyvä ohjenuora jutun tekemiseen. Me noudatamme ihan normaaleja toimituksen pelisääntöjä. Emme halua kohdella ketään väärin, mutta poliitikot eivät voi mennä loukkaantumiskriteerin taakse, Turkkila sanoo.

Juttua korjattu: Suomen Uutiset ei ole sitoutunut JSN:n Journalistin ohjeisiin. Aiemmin jutussa puhuttiin virheellisesti Suomen Journalistiliitosta.

Lue myös:

    Uusimmat