Turkin hyökkäys Pohjois-Syyriaan on suuri sotilaallinen konflikti ja sen humanitaariset seuraukset mittavia, mutta myös poliittisen vaikutukset ovat huomattavat ja laajat. Näitä listasi aamun Huomenta Suomessa Risto E. J. Penttilä.
– Näyttää siltä, että kaikki keinot ovat nyt sallittuja sekä Turkissa että Yhdysvalloissa, konsulttitoimisto Nordic West Officen toimitusjohtajana työskentelevä Penttilä sanoo.
Turkille hyökkäys tietää sitä, että sen suhde Venäjään viilenee. Maat ovat lähentyneet viime vuosina toisiaan, mutta Venäjä on myös Syyrian hallituksen liittolainen, joten maat ovat tässä konfliktissa eri puolilla.
– Turkki pelaa omaa peliään ja on aika lailla yksin tällä hetkellä.
"Yhdysvalloilla ei tällä hetkellä ole ulkopolitiikkaa"
Yhdysvaltojen toiminta ennen Turkin hyökkäystä ja sen aikana on ollut monitulkintaista. Toisaalta se veti joukkonsa pois Pohjois-Syyriasta, mikä antoi Turkille mahdollisuuden hyökätä, mutta toisaalta se kritisoi Turkin toimintaa ja kongressissa kummankin puolueen edustajat vaativat tiukkoja pakotteita.
– Tästä pitää vetää se johtopäätös, että Yhdysvalloilla ei tällä hetkellä ole ulkopolitiikkaa, Penttilä sanoo.
– Sen jälkeen, kun (kansallisen turvallisuuden neuvonantaja) John Bolton lähti hallinnosta pois, ei ole ollut konseptia siitä, miten ulkopolitiikkaa tehdään. Ainoa tavoite on presidentti Trumpin uudelleenvalinta vaaleissa.
Trumpille ongelmia vaalikamppailussa
Taustalla päätökseen joukkojen vetämisestä Pohjois-Syyriasta on Penttilän mukaan se, että Trump on luvannut lopettaa "loputtomat sodat". Vetäytyminen on kuitenkin herättänyt kritiikkiä myös presidentin uskollisten tukijoiden keskuudessa.
– Kun vetäytyminen johtaakin mahdolliseen uuteen konfliktiin ja syytteeseen siitä, että liittolaiset (kurdit) on tässä petetty, niin se voikin lyödä häntä sormille, Penttilä sanoo.
Perinteisesti Yhdysvaltojen presidentinvaaleissa, kuten monesti myös Euroopassa, istuva presidentti on nähty turvallisena valintana ulkopolitiikan kannalta. Poukkoileva politiikka nakertaa Penttilän mielestä tätä etua Trumpilta.
– Näyttää enemmän ja enemmän siltä, että hänen uudelleenvalintansa ei ole kirkossa kuulutettu.
Mitä yhteistä on Yhdysvaltojen kauppaneuvotteluilla ja Trumpin suhtautumisella Turkin toimintaan Syyriassa? Kato koko keskustelu jutun videolta.