Tiesitkö, että Yhdysvalloissa on kaupunki, jonne pääsee maateitse, vain naapurivaltio Kanadan kautta? Washingtonissa sijaitsevan Point Robertsin historia ja maine ovat eriskummallisia monellakin tapaa.
Point Robets on pienenpieni kaupunki, jonka kokonaispinta-ala on vain reilut 12,5 neliökilometriä. Kaupunki on tunnettu muun muassa miekkavalasparvistaan ja kymmenistä kaasupumpuistaan, kertoo BBC.
Alue perustettiin kesäkuussa vuonna 1846 Oregonin sopimuksella. Diplomaattisessa sopimuksessa määriteltiin Yhdysvaltojen ja Kanadan raja, joka seuraa 49:ttä leveyspiiriä jättäen Point Robertsin erilliseksi maantieteelliseksi alueeksi muihin Yhdysvaltain alueisiin nähden.
Paikallisen historoitsija Mark Swensonin mukaan Point Roberts toimi vuosikymmenien ajan sotilasalueena, mutta vuonna 1908 Yhdysvallat myönsi alueen siirtolaisille, jotka olivat pääasiassa islantilaisia maahanmuuttajia.
Islannin presidentti halusi kunnioittaa näitä pioneereja rakennuttamalla alueen vanhimmalle hautausmaalle muistomerkin.
Kaupunkiin pääsee maateitse vain Kanadan kautta
Vaikka kaupunki kuuluukin Yhdysvaltoihin, sinne tulee kulkea maateitse Kanadan kautta. Reitti kulkee Vancouverin kautta, sillä kaupunki sijaitsee noin 40 kilometrin päässä suurkaupungista.
Matkustajan tulee läpäistä ennen Point Robertsiin pääsyään kaksi kansainvälistä raja-asemaa: ensin päästäkseen rajan yli Yhdysvalloista Kanadaan ja toistamiseen päästäkseen Point Robertsiin, eli Kanadasta Yhdysvaltain puolelle.
Alueella toimii pieni lentoasema, jonne voi laskeutua yksityisellä lentokoneella. Alueelle pääsee myös meriteitse.
Koululaiset tekevät päivittäin neljä rajanylitystä
Tätä nykyä alueella asuu lähes 1 300 asukasta, joiden pihoja reunustaa tasaisiksi leikatut pensasaidat.
Kaupungissa on vain muutama kauppa ja muutamia muita palveluita. Pat Grubb julkaisee vaimonsa kanssa paikallista All Poin Bulletin -nimistä sanomalehteä.
Alueella on alakoulu, jossa paikalliset lapset voivat käydä ala-astetta aina 3. luokkaan saakka. Tämän jälkeen koululaiset kulkevat busseilla Blaineen Washingtoniin, eli koululainen tekee yhden koulupäivänsä aikana yhteensä neljä rajanylitystä.
Sama pätee myös esimerkiksi sairaala- tai apteekkikäynteihin.
Asuttavatko rikolliset aluetta?
Vaikka kaupunkia kuvaillaankin rennoksi paikaksi, siihen liittyy epämääräisiä huhuja. Juorujen mukaan kymmenet rikolliset ovat sijoitettuina alueelle uuden identiteetin turvaamina. Osa asukkaista uskoo epäilyttäviin huhuihin, toiset taas eivät usko niihin lainkaan. Rikollistarinoita ei ole myöskään vahvistettu.
– Mieti nyt sitä. Point Robertsiin on hyvä laittaa joku sen syrjäisen sijainnin vuoksi. Jos joudut vaikeuksiin Miamissa, on fiksua tulla tänne, eräs paikallinen pohtii.
Kanadalaisilla on postilaatikko myös Point Robertsissa
Monet kanadalaiset ovat ostaneet Point Robertsin alueelta itselleen kesäasunnon. Alueella liikennöidään riittämiin myös muista syistä: esimerkiksi bensiini, alkoholi ja maito ovat Point Robetsissa halvempia kuin Kanadan puolella.
Kanadalaisten kävijöiden vuoksi paikallisissa supermarkettien tarjonta on huomattavasti suurempi kuin mitä paikalliset asukkaat tarvitsisivat. Kaupoissa käy sekä yhdysvaltalainen että kanadalainen valuutta.
Useat kanadalaiset ovat myös rekisteröineet postilaatikon Point Robertsin puolelle. Tällaisia postilaatikoita on 40 kertaa enemmän kuin alueella on vakituisia asukkaita. Syy ilmiöön on selvä: näin kanadalaiset voivat ostaa yhdysvaltaisista verkkokaupoista tavaraa itselleen.
Lue myös: Tämä Suomeenkin? Parkkisakot voi maksaa ruokalahjoituksella vähävaraisille pikkukylässä USA:ssa
Raja-asemien säntilliset määräykset
Toinen alueen erikoisuus on erittäin tarkat määräykset siitä, mitä asukkaat saavat viedä rajan yli. Etenkin Kanadassa määräykset ovat äärimmäisen täsmällisiä, ja toisinaan myös hieman vinksahtaneita.
Asukkaat eivät esimerkiksi saa kuljettaa alueelle kokonaisia tomaatteja, mutta viipaloidut tomaatit ovat poikkeus.
Määräyksillä pyritään suojaamaan maataloutta erilaisilta tuholaisilta ja taudeilta.