Syksyn myrskyihin voi varautua jo hyvissä ajoin kesällä.
Puu ryskyy kesäisin kotien ja mökkien pihoilla. Pihapiiriä trimmataan riski- ja maisemaan sopimattomista puista. Puunkato on hyvä hoitaa ennen kesän ukkosmyrskypuuskia ja syksyn viimaa.
Kaatuva pihapuu on henkilö- ja omaisuusriski. Riskipuut kannattaa poistaa hyvän sään aikana. Myrskyn tultua on jo myöhäistä.
Puunkaatohommissa kannattaa kiinnittää huomiota omaan ja muiden osaamiseen.
Mikä on riskipuu?
• Riskipuu on usein iso ja talon vieressä, monesti tuulelle alttiina.
• Kallellaan oleva puu on aina riski.
• Jos puussa on lahovaurio, se näkyy sahatuista tai tuulen pudottamista oksista, joissa on tumma (laho) keskikohta.
• Lahopuun yläoksat eivät tee kesällä lehtiä.
Joka vuosi kesämökkeilykauden aikana sattuu tapaturmia ja omaisuusvahinkoja, jotka johtuvat puunkaatohommista.
– Mökkiläiset kiipeävät puihin ja katkovat puuta tai sen oksia yläilmoissa. Kiipeily tai oksan vahvuuden arviointi eivät ole joka jampalle sopivia puuhia. Seurauksena voi olla kivulias ja pitkää hoitoa vaativa vamma, Ifin henkilökorvausten asiantuntija Anne Koivisto kertoo.
Vinkit turvalliseen puunkaatoon:
1. Varmista ensin, tarvitsetko kunnan luvan puun kaatamiseen.
2. Vaaraa aiheuttavien puiden arvioimiseen löytyy ammattilaisia, joita kutsutaan arboristeiksi. Usealla paikkakunnalla on lisäksi kunnanpuutarhuri, joka voi tulla paikan päälle tarkastamaan tilanteen.
3. Anna ammattilaisten kaataa isot puut. Pysyt itse ehjänä, eikä naapurin tai oman mökin katto ole vaarassa saada osumaa.
4. Keskity kaatamaan puita ilman, että olet ensin kaatanut alkoholia alas kurkusta. Kaatuva puu on hengenvaarallinen, jos sen alta ei ehdi tarpeeksi vikkelästi pois.
Lähde: If Vahinkovakuutusyhtiö