Vinkit turvalliseen jouluun – vältä vaaranpaikat: "Aina ajatellaan, että se on jotain dramaattista"

9:30imgTällaisia ovat joulunajan riskitilanteet kotona.
Julkaistu 13.12.2024 16:01

Outi Jaatinen

outi.jaatinen@mtv.fi

Huomenta Suomessa muistutettiin joulunajan vaarapaikoista.

Millaisia tapaturmariskejä joulunaika pitää sisällään? Siitä keskusteltiin Huomenta Suomessa, kun vieraana olivat Anna Ranta, terveyden edistämisen suunnittelija SPR:ltä sekä Piia Kononen If Vakuutuksesta.

Lue myös: Varmista sähkökiukaan turvallisuus ennen joulusaunaa – tässä tapauksessa "hälytyskellojen tulisi soida"

SPR:llä on käytössä niin sanottu turvakävely eli turvallisuudentarkistuslista, jonka löytää verkosta osoitteesta kotitapaturma.fi. 

– Sen voi suorittaa vaikkapa läheisen kanssa kotona, kertoo Ranta.

Yksi tyypillinen oman kodin vaaranpaikka on maton reuna, johon kaadutaan tai liukastutaan. Maton alle voi laittaa liukuesteen tai kulmavahdin, jos reuna törröttää.

Myös kodin kulkuväylöihin kannattaa kiinnittää huomiota sekä siihen, onko valaistus kunnossa. Listalle kuuluu sekin, onko kotona palohälytin ja onko sen pattereissa virtaa.

Lue myös: Puhdista jouluksi edes tämä paikka, jonka moni helposti unohtaa: "Merkittävä paloturvallisuusriski"

Marraskuu joulua riskialttiimpi

Ifin henkilövakuutusten tuotepäällikkö Piia Kononen kertoo, että joulunaika ei näy piikkeinä tapaturmatilastoissa, vaan on itse asiassa aika rauhallista aikaa.

– Ehkä riskialttiimpia viikkoja eletään marraskuussa ja maaliskuussa. Silloin näkyvät liukkaat kelit ja tapaturmat, hän kertoo.

Kun tapaturmia sattuu, ovat ne tyypillisesti liukastumisia ja kaatumisia. Ne ovat Rannan mukaan talvikauden yleinen ongelma. Myös talven harrastuksissa voi sattua ja tapahtua, kun lähdetään vaikkapa ensi kerran laskettelemaan.

Lue myös:  Työmatkatapaturmien määrä kasvussa: "Työmatkat ovat usein työpäivän vaarallisinta aikaa"

Jouluun liittyviä vaaranpaikkoja on Rannan mukaan esimerkiksi se, kun kotitöitä ja joulua laittaessa pudotaan tikkailta tai kaadutaan. Uutena vuotena vakuutustilastoissa näkyvät ilotulitteet ja silmävammat.

palohälytin katossa, valo vilkkuuPalohälyttimen toiminta on ehdottomasti testattava.Shutterstock

Moni putoaa matalalta

SPR:n Ranta kertoo, että maton reunan ohella kaatumiset ja matalalta putoamiset, kuten tikkaiden varassa ylähyllyltä jotain hakiessa tai joulukuusta koristeltaessa, ovat yleisin tapaturmatyyppi, joita kotona tapahtuu. Hän vinkkaa, että kannattaa hankkia käsinojalliset taloustikkaat.

– Aina ajatellaan, että se on jotain dramaattista, että noustaan korkealle ja sieltä tiputaan, mutta kyllä ne on hyvin siellä meidän perusarjen ympyröissä ja askareissa.

Myös joulunalushässäköiden keskellä kannattaa muistaa varovaisuus ja välttää kiire, Ifin Kononen sanoo.

Tunnelmavalaistusta pohtivan kannattaa hankkia kotiin led-kynttilöitä. Ranta kertoo, että ne ovat oiva ja turvallinen valinta.

– Tiedetään että kynttilöistä syttyy paljon paloja.

Katso loput joulunajan turvallisuusvinkit yllä olevalta videolta. Lisäksi kerrotaan, tuleeko korvausta, jos kaatuu humalassa.

Lue myös: 

Varastotyöntekijän jaloille kaatui vaneripino – vakava työtapaturma voi vammauttaa pitkäksi aikaa

Näin teet itse kynttilöitä – ota kuitenkin tärkeä seikka huomioon

Tiesitkö? Näin rajusti lasten lelujen kestävyyttä testataan Suomessa

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Turvallisuus