Pökerryttävä porukka: Turkuun tullut vauhtikaksikko nauttii luksusedusta

Olympiavoittaja Marcell Jacobs paineli stadionennätyksen: "On todella tärkeää minulle" 1:20
Olympiavoittaja Marcell Jacobs paineli 100 metrin stadionennätyksen Turussa – kuuntele tästä hänen kommenttinsa.

Harjoitusryhmää on vaikea nopeammaksi laittaa. Turussa Paavo Nurmi Gamesin 100 metrillä kilpailleet pikamatkojen olympiavoittajat Lamont Marcell Jacobs ja Andre De Grasse pääsevät kirittämään toisiaan porukassa, jossa vauhtia piisaa.

Italialainen 100 metrin ja 4 x 100 metrin olympiavoittaja Lamont Marcell Jacobs vaihtoi viime syksynä valmentajaa ja muutti Italiasta Yhdysvaltoihin ja Floridaan Rana Reiderin siipien suojaan. Se vei aikamoisen, ansaitun luksusedun pariin: harjoitusryhmään kuuluvat myös kanadalainen 200 metrin olympiavoittaja Andre De Grasse, kaksinkertainen 100 metrin MM-mitalisti Trayvon Bromell ja niin ikään huipputason sprintterit, Kanadan Jerome Blake sekä Japanin Abdul Hakim Sani Brown.

Tästä poppoosta Turun Paavo Nurmi Gamesissa olivat tiistaina 100 metrillä kisaamassa Jacobs, De Grasse ja Blake. Jacobs voitti kisan stadionennätyksellä ja kauden parhaallaan 9,92, De Grasse paineli kolmanneksi tarkalleen olympiaraja-ajalla, kauden kärkinoteerauksellaan 10,00, ja Blake sijoittui viidenneksi sesongin nopeimmalla pyyhkäisyllään 10,17.

"Auttaa minua ja Jacobsia"

Jacobs kertoi maanantain mediatilaisuudessa pitäneensä ryhmäharjoittelusta, joka on italialaisen mukaan tuonut prosentin–pari lisää hänen treenaamiseensa. 

– Aiemmin kun olin Roomassa, harjoittelin yksin, Jacobs muisteli kahdeksan vuoden ajanjaksoa Paolo Camossin valmennuksessa.

De Grasse hehkutti kisan jälkeen tätä treeniryhmää MTV Urheilulle.

– Se on hyväksi minulle. Se auttaa minua ja Jacobsia. Tiedämme, missä menemme, hän sanoi.

De Grasse sanoi heidän treenaavan yhdessä keskimäärin joka toinen päivä. Hänellä ja Jacobsilla on ollut tosin myös erilaiset kalenterit, kun Jacobs esimerkiksi kisasi äskettäin Roomassa EM-kisoissa, joissa hän voitti jälleen 100 metriä.

– On hyvä nähdä, missä hän on, ja hän juoksi nyt (Turussa) 9,92. Olen lähellä. Minun täytyy vain parantaa, De Grasse tuumi.

"Tämä on hyvä merkki"

Ensimmäistä kertaa Suomeen saapunut De Grasse iloitsi "hienosta stadionista sekä upeasta lehtereitä täyttäneestä yleisöstä". Hän sanoi haluavansa "ehdottomasti tulla takaisin Suomeen tulevaisuudessa". 

Vaikka mies hamuaa askeleen yhä rivakoituvan, hän oli mielissään tasan 10 sekunnin olympiaraja-ajastaan.

– Minulla on (Kanadan) olympiakarsinnat ensi viikolla. Tämä on hyvä merkki. Ensi viikolla juoksen toivottavasti alle 10 sekuntia.

De Grassella on arvokisamitaleja sekä 200 että 100 metriltä, mutta henkilökohtaisten matkojen kirkkaimmat mitalinsa hän on saavuttanut 200 metrillä.

– Tulen juoksemaan molempia matkoja. Juuri nyt yritän keskittyä saamaan nopeutta takaisin. Ohjelmassa on enemmän satasia, jotta onnistuisin siinä. Se avittaa minua 200 metrillä.

200 metrillä De Grassella on myös olympiaraja alitettuna. Tällä kaudella kakkonen on kulkenut toistaiseksi nopeimmillaan 20,09.

Oikeaan suuntaan

De Grasse pinkoi nykyiset 100 ja 200 metrin ennätyksensä (9,89 ja 19,62) juuri edellisenä kesäolympiavuonna 2021. Hän uskoo, että tältäkin olympiasuvelta olisi tulossa hyvää.

– Olen luottavainen. Olen menossa oikeaan suuntaan. Harjoittelu on sujunut hyvin ja kauden parhaat ajat ovat parantuneet.

Päätavoitteena De Grassella on olla "valmis ja iskussa" Pariisissa. Ja kuten hän toteaa, elokuun alkuun, jolloin olympialaisten yleisurheilussa kisataan, on vielä reilut kuusi viikkoa aikaa.

Lue myös:

    Uusimmat