Poliisi sai yli 100 rikosilmoitusta vainoamisesta, kieltäytyi tutkimasta juttua vääristä syistä – huomautus: "Poliisin tehtävä ei ole arvioida epäillyn syyntakeisuutta"

Poliisi lakikirja
Oikeusasiamies huomauttaa, että poliisilla ei ole toimivaltaa henkilön syyntakeettomuuden arvioinnissa.
Julkaistu 06.11.2019 06:12

Ville Mäkilä

ville.makila@mtv.fi

Oikeusasiamiehen mukaan poliisi ylitti toimivaltuutensa jättäessään esitutkinnat toimittamatta epäillyn syyntakeettomuuden perusteella.

Oikeusasiamies Petri Jääskeläinen katsoo lokakuussa antamassaan päätöksessä, että tutkinnanjohtaja ylitti toimivaltansa jättäessään toistuvasti esitutkinnat toimittamatta epäillyn syyntakeettomuuden perusteella.

Kyse on tapauksesta, jossa poliisi sai yli 100 rikosilmoitusta ilmoituksen tekijää ahdistelleesta ja vainonneesta henkilöstä. Ilmoittajan mukaan hänen moottoripyöräänsä oli rikottu, postiluukusta oli työnnetty tavaraa ja ovikelloa oli soitettu taikka ovea oli hakattu.

Kaikissa rikosilmoituksissa epäillyksi on mainittu sama henkilö ja ilmoittaja on vaatinut hänelle rangaistusta.

Poliisi kieltäytyi toimittamasta esitutkintaa vetoamalla siihen, että rikosilmoituksen kohteella eli epäillyllä on diagnosoitu sairaus, jonka johdosta hänet on luokiteltu kehitysvammaiseksi.

Koska poliisi kieltäytyi tutkimasta asiaa, henkilön kokema häirintä on jatkunut useiden vuosien ajan.

Lue myös: HS sai haltuunsa poliisin sisäisen ohjeen: Osa rikos­ilmoituksista jätettävä tutkimatta – Johto: Ei mitenkään esitutkintalain vastaista

Poliisi vetoaa resurssipulaan

Koska poliisi ei tutkinut rikosilmoituksia, ilmoitusten jättäjä kanteli poliisista oikeusasiamiehelle.

Antamassaan selvityksessä tutkinnanjohtaja kertoo päätyneensä esittämiinsä ratkaisuihin rikostutkinnassa vallitsevan resurssipulan ja prosessiekonomian takia.

Hänen mukaansa epäillyn kuulusteleminen on ollut harkinnassa heti ensimmäisten ilmoitusten jälkeen, mutta tästä on luovuttu poliisin saatua tietää epäillyn kehitystasosta.

Oikeusasiamiehelle antamassaan selvityksessä poliisilaitos myöntää, että tutkinta on päätetty virheellisellä päätösperusteella.

Poliisin tehtävä ei ole arvioida rikoksesta epäillyn syyntakeisuutta, vaikka poliisilaitoksen mukaan rikoskomisario on sinänsä voinut perustellusti päätyä tällaiseen johtopäätökseen.

Lue myös: Jättääkö poliisi rikoksia tutkimatta – kannattaako edes tehdä rikosilmoitusta? Nyt vastaa myrskyn silmään joutunut poliisi

Syyntakeeton voidaan jättää tuomitsematta

Henkilö voidaan jättää tuomitsematta rikoksesta, jos hänet todetaan syyntakeettomaksi. Päätöksen syyntakeettomuudesta tekee tuomioistuin ja joissain tilanteissa syyttäjä. Poliisilla ei ole toimivaltaa päättää asiasta.

Poliisilaitoksen näkemyksen mukaan ilmoitusten johdosta olisi tullut toimittaa esitutkinta ja saattaa asiat syyteharkintaan.

Oikeusasiamies yhtyy poliisilaitoksen näkemykseen. Oikeusasiamies korostaa myös, että poliisin resurssien niukkuus ei oikeuta poliisia poikkeamaan lainmukaisesta menettelystä.

Jokainen rikosilmoitus pitää tutkia objektiivisesti

Oikeusasiamies kiinnittää huomiota myös siihen, että päätöksissään tutkinnanjohtaja on kyseenalaistanut rikosilmoituksessa esitettyjen väitteiden luotettavuutta, koska ilmoituksen tekijä on tehnyt epäillystä henkilöistä useita ilmoituksia aiemminkin.

Oikeusasiamies korostaa, että poliisin tulee arvioida jokaisen rikosilmoituksen esitutkintakynnyksen täyttyminen itsenäisesti ja objektiivisesti.

Vaikka aiemmat rikosilmoitukset olisivatkin joiltain osin olleet perusteettomia, se ei oikeuta poliisia kieltäytymästä tutkimasta henkilön tekemiä uusia ilmoituksia.

Oikeusasiamies pyytää poliisilaitosta ilmoittamaan marraskuun loppuun mennessä, millaisiin toimenpiteisiin se aikoo päätöksen ja epäillyn menettelyn jatkumisen johdosta ryhtyä.

Lue myös: Iso osa poliisista tehdyistä rikosilmoituksista jää tutkimatta – Onko laki kaikille sama? "Ei poliisin tekemiä rikoksia villaisella paineta"

Tuoreimmat aiheesta

Rikos