Poliisi aloittaa esitutkinnan Haapajärven epäillystä syrjintätapauksesta

Haapajärvellä ei pidetty muistotilaisuutta suunnitellussa tilassa, koska yrittäjä kieltäytyi antamasta tilaa seksuaalivähemmistöön kuuluvan pitopalveluyrittäjän käyttöön.

Oulun poliisi on päättänyt aloittaa esitutkinnan Haapajärven epäillystä syrjintätapauksesta. Poliisi kertoi asiasta keskiviikkona.

Pohjois-Pohjanmaan Haapajärvellä ei pidetty viime lauantaina muistotilaisuutta suunnitellussa tilassa, koska paikkakuntalainen yrittäjä kieltäytyi antamasta vuokraamaansa tilaa seksuaalivähemmistöön kuuluvan pitopalveluyrittäjän käyttöön.

Poliisi kertoo, että asiaa tutkitaan rikosnimikkeellä syrjintä. Kyseessä on poliisialoitteinen tutkinta, ja se on poliisin mukaan aloitettu tapauksen mediauutisoinnin perusteella. Syrjintärikos on virallisen syytteen alainen rikos, joka ei edellytä asianomistajan syytepyyntöä.

Syrjintärikoksesta voidaan tuomita sakkoon tai enintään kuudeksi kuukaudeksi vankeuteen.

Syrjintä on Suomessa kielletty rikoslain lisäksi yhdenvertaisuuslaissa. Helsingin Sanomat kertoi tiistaina, että yhdenvertaisuusvaltuutettu harkitsee asiaan puuttumista.

Erityisasiantuntija Jussi Aaltonen yhdenvertaisuusvaltuutetun toimistosta sanoi HS:lle, että julkisuudessa tapauksesta olevien tietojen perusteella syntyy "hyvin selkeä olettama syrjinnästä". Hänen mukaansa yritykset voivat pääsääntöisesti valita kauppakumppaninsa, mutta sopimusvapaus ei oikeuta syrjintää.

Tilanvuokraajan kieltäytymisestä uutisoi aiemmin Keskipohjanmaa-lehti.

Lue myös:

    Uusimmat