Yhtä Suomen suurituloisimmista epäillään satojen miljoonien veropetoksesta – ostanut luksusautoja ja maailman kalleimman mustan timantin

Tutkinnanjohtajan mukaan epäilty rikos liittyy kryptovaluuttaliiketoimintaan.

Poliisi epäilee yhdysvaltalaista kryptomiljonääriä satojen miljoonien eurojen veropetoksesta Suomessa. Helsingin käräjäoikeus vangitsi perjantaina Richard James Schuelerin, 44, poissaolevana epäiltynä törkeästä veropetoksesta.

Tutkinnanjohtaja, rikostarkastaja Harri Saaristola sanoo, että tutkinnassa on kyse kryptovaluuttaliiketoiminnasta, jossa epäillään vältetyn huomattava summa veroja. Helsingissä tapahtuneen epäillyn rikoksen tekoaika alkaa kesäkuusta 2020 ja päättyy tämän vuoden huhtikuuhun.

– Toiminta on ollut pitkäkestoista ja suunnitelmallista. Vältetty vero on useita satoja miljoonia euroja, Saaristola sanoo STT:lle.

STT kysyi Schuelerin tavoittamiseksi tämän avustajaa käräjäoikeudelta. Helsingin käräjäoikeudesta vastattiin, ettei sen tiedossa ole, että miehellä olisi avustajaa Suomessa.

Käräjäoikeuden tietojen mukaan törkeän veropetoksen lisäksi Schueler vangittiin perjantaina poissaolevana myös helmikuussa 2021 tapahtuneesta pahoinpitelystä epäiltynä.

Vuonna 2022 mätkyjä 5,2 miljoonaa

Schuelerin nimi nousi viime vuonna julkisuuteen, kun hän kipusi pääomatuloillaan Suomen suurituloisimpien luokkaan.

Verotietojen perusteella Schueler ansaitsi vuonna 2022 noin 15,2 miljoonaa euroa pääomatuloja ja oli Suomen 24. suurituloisin. Ansiotuloja hänellä ei ollut lainkaan. Verotietojen mukaan Schueler ei maksanut lainkaan tuloistaan ennakonpidätystä, joten hänelle kertyi jäännösveroja eli mätkyjä lähes 5,2 miljoonaa euroa.

Saaristola sanoo, että tutkinta alkoi Verohallinnon ilmoituksen kautta tänä vuonna. Rikostutkinnassa ei ole kyse lainkaan vältetyistä pääomatuloveroista, vaan ansiotuloveroista. Tutkinnassa ei ole muita epäiltyjä.

– Liiketoiminnassa on ollut muita henkilöitä, mutta tähän asiaan ei liity muita henkilöitä.

Poliisi ei ole tavoittanut epäiltyä.

– En tiedä onko hän Suomessa, todennäköisesti ei ole, Saaristola sanoo.

Siviilikanne Yhdysvalloissa

Schueler tunnetaan myös nimellä Richard Heart, ja hän on perustanut Hex-kryptotuotteen sekä kryptoalaan liittyvät PulseChainin ja PulseX:n.

Yhdysvaltojen finanssivalvoja SEC on nostanut siviilioikeudellisen kanteen Schueleria vastaan heinäkuun 2023 lopussa. SEC:n tiedotteen mukaan Schueler on tarjonnut sijoittajille rekisteröimättömiä kryptosijoitustuotteita, joiden avulla hän on kerännyt sijoittajilta yli miljardi Yhdysvaltojen dollaria. SEC:n julkistaman kanteen mukaan Schueler asuu Suomessa.

SEC syyttää Schueleriä myös petoksesta sen vuoksi, että Schuelerin väitetään käyttäneen sijoittajiltaan keräämäänsä rahaa luksustuotteisiin. SEC luettelee Schuelerin ostaneen rahoilla muun muassa urheiluautoja, kalliita kelloja ja väitetysti maailman kalleimman mustan timantin, 555-karaattisen Enigman.

Saaristola ei kommentoi, ovatko Yhdysvaltain viranomaiset pyytäneet Suomesta virka-apua asian tiimoilta.

– Tähän puoleen en sano mitään.

Lue myös:

    Uusimmat