Poliisi kertoo, miksi Vuosaaren vauvakuolema tutkittiin murhana eikä lapsensurmana – lapsi nääntyi äidin silmien edessä

Toisinaan pikkulapsen henkirikos tutkitaan lapsensurmana. Tahallisista henkirikoksista lapsensurma on lievimmin rangaistu.

– Joka synnytyksestä johtuvassa uupumuksessa tai ahdistuksessa surmaa lapsensa, on tuomittava lapsensurmasta vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi, laissa muotoillaan.

Murhasta ainoa rangaistus on elinkausi vankeutta. Murhan kriteerit täyttyvät, jos tappo tehdään vakaasti harkiten, erityisen raa’alla tai julmalla tavalla ja rikos on kokonaisuutena arvostellen törkeä.

Suomessa elinkautisen vankeusrangaistuksen pituus on keskimäärin 14,5 vuotta.

Helsingin poliisi on tutkinut Vuosaaren kahdeksankuisen poikavauvan henkirikosta alusta saakka murhana. Poliisi on vakuuttunut rikosnimikkeen oikeellisuudesta.

Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Tuomas Lindholm uskoo, että rikosnimike pysyy myös oikeudessa.

– Murha-rikosnimikkeen perusteina on raakuus ja julmuus, lisäksi meidän arviomme mukaan teossa on ollut vakaata harkintaa, Lindholm sanoo MTV Uutisille.

Lapsi nääntyi äidin silmien edessä

Poliisi epäilee murhasta vauvan äitiä, 40-vuotiasta naista. Poliisi uskoo, että äiti näännytti tahallaan pienen vauvansa kuoliaaksi.

Teko tapahtui vajaan kolmen viikon aikana 24. toukokuuta ja 12. kesäkuuta välisenä aikana.

– Jossain vaiheessa epäilty lopetti kokonaan ravinnon antamisen lapselle. Epäilty oli koko ajan samassa asunnossa vauvan kanssa, Lindholm kertoo.

Poliisin arvion mukaan teko tapahtui jokseenkin pitkän ajan kuluessa ja naisella olisi ollut useita päiviä aikaa muuttaa halutessaan tapahtumien kulkua. 

– Poliisin näkemyksen mukaan teon julmuutta lisäsi se, että puolustuskyvytön ja täysin epäillystä riippuvainen lapsi nääntyi epäillyn silmien edessä nälkään, Lindholm sanoo.

– Katsomme myös, että epäilty toimi tarkoituksellisesti tietäen, että väkisinkin vauva kuolee jossakin vaiheessa ilman ravintoa.

Poliisi on aiemmin kertonut, että naapurit soittivat hätäkeskukseen kuullessaan lapsen itsevän asunnossa. 

– Tuolloin hätäkeskus antoi naapurille neuvon käydä tarkistamassa tilanne perheen ovella. Näin naapuri tekikin ja tapasi tuolloin lapsen äidin. Asia jäi siihen, Lindholm kuvailee.

Myös naisen ystävä kävi hänen ovellaan kesäkuun alussa, mutta nainen ei päästänyt häntä sisään.

Lue myös: