Vauva näännytettiin Vuosaaressa kuoliaaksi parissa viikossa: Poliisi ei halunnut toistaa äidin selitystä teolleen

Vuosaaressa alkukesästä menehtynyt kahdeksankuinen poikavauva kuoli aliravitsemukseen ja kuivumiseen, epäilee poliisi. Poliisi epäilee vauvan äitiä lapsensa murhasta.

– Perhe oli normaalien palvelujen piirissä, eikä lapsessa oltu havaittu aiemmin minkäänlaisia kaltoinkohtelun tai laiminlyönnin merkkejä, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Tuomas Lindholm Helsingin poliisista MTV Uutisille.

Poliisi arvioi esitutkinnan perusteella, että teko tapahtui vajaan kolmen viikon aikana 24. toukokuuta ja 12. kesäkuuta välisenä aikana.

– Tarkkaa nälässäpitoaikaa emme osaa arvioida. Näin pienellä lapsella periaatteessa muutama päiväkin riittää aiheuttamaan kuoleman, Lindholm toteaa.

Lindholmin mukaan sivulliset olivat nähneet vauvan viimeisen kerran 23. toukokuuta, jolloin tämä vaikutti vielä hyvinvoivalta. 

– Tämä oli viimeinen kerta, kun lapsi nähtiin elossa sivullisten toimesta. On vaikea sanoa, onko lapselle annettu ravintoa vain vähän tämän jälkeen vai jätetty myöhemmin kokonaan ravinnotta.

Naapurit yrittivät auttaa

Murhasta epäilty  40-vuotias nainen soitti itse hätäkeskukseen 12. kesäkuuta. Tällöin poikavauva löytyi kuolleena asunnosta.

Nainen asui asunnossa kahdestaan poikavauvansa kanssa. Lapsen kuolemaa edeltävinä viikkoina perheen naapurit tekivät havaintoja itkevästä lapsesta ja ilmoittaneet asiasta hätäkeskukseen.

– Tuolloin hätäkeskus antoi naapurille neuvon käydä tarkistamassa tilanne perheen ovella. Näin naapuri tekikin ja tapasi tuolloin lapsen äidin. Asia jäi siihen, Lindholm kuvailee.

Lindholm näkee hätäkeskuksen toiminnan tavanomaisena tilanteessa, jossa pieni lapsi itkee kerrostalossa. Hän ei voi salassapitosäännösten takia ottaa kantaa siihen, oliko perhe lastensuojelun asiakkaana.

– On kuitenkin vaikea nähdä, miten yhteiskunta olisi voinut puuttua näihin tapahtumiin tai ennalta estää ne, sillä asiat etenivät parissa viikossa.

Myös naisen ystävä oli vieraillut tämän ovella kesäkuun alussa, mutta tuolloin epäilty ei päästänyt ystävää sisälle asuntoon.

Kukaan ei aavistanut murhenäytelmää, joka pienen perheen kodin seinien sisäpuolella oli käynnissä.

– Todella surullinen tapahtuma. Poliisi on tutkinut henkirikosta murhana sillä ajatuksella, miten paljon kärsimystä nälässä pitäminen aiheuttaa pienelle vauvalle, Lindholm sanoo.

Poliisi ei toista äidin selitystä

Pikkulapseen kohdistuneen henkirikoksen motiivi jäi poliisin mukaan epäselväksi.

– Epäilty antoi kuulusteluissa jonkinlaisen selityksen uhrin kuolemaan johtaneista syistä, mutta selitys ei kuulostanut uskottavalta, kertoo tutkinnanjohtaja, Lindholm sanoo.

– Äiti kertoi selityksen teolleen, mutta en halua toistaa sitä julkisuudessa. Se selviää aikanaan esitutkintapöytäkirjoista.

Poliisi on siirtänyt tapauksen syyteharkintaan. Syytteennoston määräpäivä on 25. syyskuuta ja asiaa on tarkoitus käsitellä helsingin käräjäoikeudessa lokakuun alussa.

Epäilty vangittiin syyskuun alussa uudelleen sen jälkeen, kun tuomioistuin oli vapauttanut hänet tutkintavankeudesta elokuun alussa.

Juttua täydennetty tutkinnanjohtajan kommenteilla kello 11.15.

Lue myös:

    Uusimmat