Poliisi kieltänyt Elokapinan leiriytymisen Kauppatorin edustalla – telttoja kannettu pois

Perheenäiti on valmis menemään putkaan ilmastohädän vuoksi 1:29
Perheenäiti on valmis menemään putkaan ilmastohädän vuoksi

Ympäristöliike Elokapinan mielenosoitus jatkuu yhä Helsingin keskustassa. Liikenne on edelleen poikki Kauppatorin edustalla, Helsingin poliisista kerrotaan.

Vielä illansuussa poliisi arvioi, että tuhatkunta ihmistä oli paikalla Pohjoisesplanadilla. Ihmismäärä oli samaa luokkaa alkuiltapäivästä, kun mielenosoitus alkoi. 

Elokapinan oman arvion mukaan puoli yhdentoista jälkeen paikalla oli edelleen noin 200–400 mielenosoittajaa.

Mielenosoittajien telttoja kannettu pois

Mielenosoituksen on kerrottu kestävän ainakin vuorokauden loppuun asti, mutta poliisille järjestö on ilmoittanut sen jatkuvan lauantaina yhteen iltapäivällä saakka. Mielenilmaus on sujunut toistaiseksi rauhallisesti, mutta poliisin kieltoa uhmaten osa paikallaolijoista on alkanut pystyttää telttoja korkeimman oikeuden eteen.

Mielenosoituksessa mukana ollut Aatu Karjalainen kertoo, että poliisit ovat kantaneet yksittäisiä telttoja pois paikalta. Tämä oli nähtävissä myös Elokapinan Instagram-kanavalla näkyneestä suorasta lähetyksestä.

Tapaus on Karjalaisen mukaan herättänyt paikallaolijoissa hämmennystä.

– Poliisi on sanonut, että teltat löytyvät huomenna Pasilan poliisiaseman löytötavaroista, eli he eivät ole varsinaisesti takavarikoineet niitä.

Karjalainen ei ole nähnyt, että poliisi olisi vienyt makuupusseja tai makuualustoja.

– Elokapinalla on oman viestintänsä mukaan ollut alun perin tarkoituksena nukkua teltoissa yön. Poliisin tulkinnan mukaan ei voi perustaa leirintäalueita Helsinkiin, ylikomisario Jarmo Heinonen mainitsee.

Ohikulkijoiden kanssa ei konflikteja

Poliisi ei ole tehnyt mielenosoituksessa kiinniottoja, ja ohikulkijoiden kanssa ei ole ilmennyt konflikteja.

– Meillä on poliisien kanssa käytävää vuorovaikutusta varten nimetty henkilöt, ja heidän mukaansa hyvin on mennyt. Meillä on myös henkilöt, jotka selvittävät mahdolliset yhteenotot sivullisten kanssa, mutta sellaisia ei ole ilmennyt, Elokapinan media- ja viestintätyöryhmän jäsen Tiina Jalonen kertoo.

Hän lisää, että poliisi on pystyttänyt mellakka-aitoja mielenosoitusalueen itä- ja länsipäihin.

Heinosen mukaan tämä johtuu siitä, että tänään poliisia työllistää Helsingissä myös esimerkiksi HJK:n peli Töölössä sekä Metallican konsertti Olympiastadionilla.

Perjantai-illan mielenosoituksen eteneminen on vielä pohdinnan alla. Poliisi on jo aiemmin kieltänyt alueelle leiriytymisen, mutta takavarikointeja ei ole tehty.

– Heillä oli oman viestintänsä mukaan alun perin tarkoituksena nukkua teltoissa yön. Poliisin tulkinnan mukaan ei voi perustaa leirintäalueita Helsinkiin, ylikomisario Jarmo Heinonen mainitsee.

Luvassa useita mielenosoituksia kesäkuussa

Perjantain tiesulku aloitti Elokapinan Myrskyvaroitus-kampanjan, jonka tavoitteena on kasvaa Suomen historian suurimmaksi kansalaistottelemattomuuskampanjaksi, Elokapina kertoo. Myrskyvaroitus-kampanjan on suunniteltu sisältävän useita mielenosoituksia kesäkuun aikana. Mielenosoituksia on tiedossa myös ainakin 11., 25., 28. ja 30. kesäkuuta.

Kampanjan keskeisenä vaatimuksena on saada hallitus lakkauttamaan ympäristölle ja ilmastolle haitalliset tuet.

– Nyt kun 1,5 asteen kriittinen raja on ylitetty ja viime vuosi oli mittaushistorian kuumin selkeällä marginaalilla, koemme, että käsillä on ihmiskunnan suurin kriisi. Siihen nähden tien blokkaaminen poliittisten instituutioiden edustalla aiheuttaa mielestämme kohtuullisen häiriön, sanoi Elokapinan kampanjatiimissä toimiva Ville Saarinen eilen.

Ilmastopalvelu Copernicus kertoi vuoden alussa, että maapallon keskilämpötila on ollut ensimmäistä kertaa mittaushistorian aikana kokonaisen vuoden 1,5 astetta korkeampi kuin esiteollisena aikana. Vuonna 2015 Pariisin ilmastosopimuksessa linjattiin, että ilmaston lämpeneminen tulisi rajata 1,5 asteeseen.

Lue myös:

    Uusimmat