Suomessa poliisit pääsevät käsiksi matkustajatietoihin lähiviikkoina.
Eduskunta hyväksyi loppuvuodesta lakiesityksen, jossa poliisille haluttiin antaa pääsy maa-, meri- ja ilmaliikenteen matkustajarekistereihin. Aiemmin pääsy oli vain Tullilla ja Rajavartiolaitoksella.
Sisäministeri Päivi Räsäsen (kd.) mukaan laki astuu voimaan viimeistään ensi kuun alussa.
Poliisi voi siten tarkastaa lentojen matkustajaluetteloita, jos se epäilee matkustajien joukossa olevan esimerkiksi kansainväliseen terrorismiin sekaantunut henkilö.
– Poliisi voi sitä lakia hyödyntää harkintansa mukaan. Uskon, että esimerkiksi, kun tiedämme, että juuri Turkin kautta matkustetaan taistelualueille ja sieltä takaisin. Tämän tyyppisiä matkustajalistoja poliisi voi sitten tarkistaa.
Räsänen painottaa, että poliisille ei olla luomassa lain varjolla uutta rekisteriä.
– Vaan poliisi saa oikeuden päästä vertaamaan näitä matkustajatietoja omiin rekistereihin ja myös näihin kansainvälisiin etsintäkuulutuksiin ja matkustajakieltolistoihin.
"Laki tärkeä työkalu"
Ranskan viime päivien terroritapahtumien valossa Räsäsen mukaan lakimuutos Suomessa tuli tarpeeseen.
Räsäsen mukaan Suojelupoliisi muutti jo viime kesänä uhka-arviotaan, koska niin sanottujen riskihenkilöiden määrä on kasvanut. Lisäksi myös riskialueille matkanneiden määrä on ollut kasvussa.
– Sen takia halusin, että tämä esitys valmistellaan hyvin nopealla tahdilla ja myös eduskunta käsitteli sen ripeästi. Laki on poliisille tärkeä työkalu, jotta pystytään paremmin seuraamaan mahdollisten riskihenkilöiden ja mahdolliseen terroristitoimintaan osallistuvien matkustamista.
EU:lle tarvitaan Räsäsen mukaan yhteinen matkustajarekisteri
Räsänen toivoo, että EU-tasolla sovittaisiin yhteisestä matkustajarekisteristä
– Se, mitä itse pidän kiireellisimpänä, on EU-laajuinen matkustajatietorekisteri. Se ei vielä tee järjestelmästä kattavaa, jos maat yksitellen voivat viranomaisten taholta vertailla matkustajatietoja ja sieltä etsiä kohteita. Tarvitsisimme ehdottomasti EU-tasoisen PNR-rekisterin. Sehän on ollut jo sisäministerien neuvoston hyväksymä ja Suomi on sitä kannattanut, mutta se on tyrmätty EU-parlamentissa viime kaudella. Uskon, että nämä (Ranskan) tapahtumat vauhdittavat sen hyväksymistä.
Räsäsen mukaan tärkeintä poliisin kannalta on tiedon saanti, jotta mahdolliset terroriteot pystytään estämään.
– Tässä suhteessa tarvitaan edelleenkin lainsäädännön muutoksia - myös Suomessa.
Ranskan Charlie Hebdo -satiirilehden surmista epäillyt veljekset ovat olleet Yhdysvaltojen lentokieltolistalla. Veljekset ovat algerialaisperäisiä ranskalaisia.
Sisäministerin mukaan on mahdollista, että myös Suomen kansalaisia on lentokieltolistoilla.
– Se on täysin mahdollista, että suomalaisia on näillä listoilla. Nämä ovat kansainvälisiä listoja, joissa aina sitten selviää se mahdollinen merkintä jossain rekisterissä henkilön kohdalla vasta, kun tätä etsitään. Mitään listausta meillä ei ole suomalaista erikseen. Ne löytyvät sieltä kansainvälisistä etsintäkuulutuslistoista.