Poliisi tarkasti yli 200 ravintolaa tehovalvonnassa: Tässä tulos

Poliisi on tarkasti anniskelupaikkoja viikonlopun, 27. - 29.9.2024 aikana koko Suomen alueella. Tarkastettuja ravintoloita oli yli 200. Ravintolatoiminnan valvonnan osana suoritettiin myös ulkomaalaisvalvontaa.

Poliisi kertoo tiedotteessaan, että valvontaa tehtiin yhteistyössä alkoholitarkastajien, pelastuslaitosten ja työsuojelutarkastajien kanssa. 

Erityisinä valvottavina asioina olivat päihtyneille ja alaikäisille anniskelu, anniskelupaikan asiakasmäärän ylitykset, anniskelupaikan järjestyksenvalvonta, sekä toiminnan vaikutukset anniskelupaikan edustalla ja sen välittömässä läheisyydessä. Järjestyksenvalvonnan asianmukaisuuteen, sekä järjestyksenvalvojien riittävään määrään kiinnitettiin erityistä huomiota. 

Ulkomaalaisvalvonnan tavoitteena oli tavoittaa laittomasti maassa oleskelevia ja laittomasti työtä tekeviä ulkomaalaisia sekä puuttua sellaisten työnantajien toimintaan, jotka käyttävät luvatonta työvoimaa eivätkä noudata työoikeudellisia säännöksiä ja sopimuksia.

Poliisin mukaan anniskelupaikoissa havaittiin 22 järjestyksenvalvontaan liittyvää rikettä. Valtaosassa tapauksista (18 kpl) järjestyksenvalvojatehtävissä toimivalla henkilöllä ei ollut järjestyksenvalvojakorttia työssään mukana. Poliisin mukaan tätä määrää voidaan kuitenkin pitää vähäisenä ja edellisvuosien kaltaisena. 

Havaittujen rikkeiden määrä aiempaa vähäisempi

Poliisi joutui puuttumaan päihtyneelle anniskeluun vain kahdesti ja alaikäiselle tapahtunutta alkoholin anniskelua ei havaittu ollenkaan. Valvonnan yhteydessä tehtiin aluehallintoviranomaisille yhteensä 19 ilmoitusta erilaisista puutteellisuuksista ja rikkomuksista, mikä on puolet vähemmän kuin vuonna 2023. 

– Pelkästään kiitoksilla ei kuitenkaan selvitty, sillä neljässä ravintolassa havaittiin anniskeluhenkilökunnan olevan päihtyneenä töissä, ja yhdessä näistä tapauksista ravintola jouduttiin sulkemaan poliisin päätöksellä, poliisista todetaan.

Ulkomaalaisvalvonnassa tavattiin kaikkiaan viisi ilman työlupaa työtä tehnyttä ulkomaalaista. Ulkomaalaisvalvonnassa havaittujen puutteiden määrät puolittuivat edelliseen vuoteen verrattuna ja määrät oli pieniä. 

Valtakunnallisesti viikonloppu vaikutti ravintoloiden asiakasmäärien ja ravintoloiden työntekijöiden palautteen mukaankin erittäin hiljaiselta, jonka voidaan olettaa vaikuttaneen myös poliisin tekemän valvonnan tuloksiin. Havaittujen rikkeiden määrät olivat kokonaisuutena pieniä.  

Lue myös:

    Uusimmat