Poliisi: Turvayrityksen päällikkö hankki lapsiperheelle ympärivuorokautisen valvonnan turhaan, sosiaalitoimelta laskutettiin miljoonia

Turvallisuuspäällikköä epäillään liian laajan henkilösuojauksen järjestämisestä 2:10
VIDEO: Turvayritys hankki lapsiperheelle ympärivuorokautisen valvonnan turhaan.

Itä-Uudenmaan poliisilaitos on kertonut lisää tutkinnasta, jossa turvallisuusalan yrityksen turvallisuuspäällikön epäillään huijanneen sosiaalitoimea maksamaan kolme miljoonaa euroa tarpeettomista turvapalveluista.

Esitutkinnan mukaan mies hankki lapsiperheelle ympärivuorokautisen valvonnan vuoden ajaksi, vaikka siihen ei tosiasiassa ollut perusteita. Häntä epäillään törkeästä petoksesta.

Sosiaaliviranomaiset tilasivat vuonna 2021 turvakodissa asuneelle perheelle vartioinnin. Perheen vanhemmat olivat eroamassa ja epäilty uhka liittyi mahdolliseen kunniaväkivaltaan.

Poliisi epäilee, että turvallisuuspäällikkö erehdytti toistuvasti sosiaaliviranomaisia väärillä tiedoilla, jotta ympärivuorokautista vartiointia jatkettaisiin. 

Perheellä neljä vartijaa

Tutkinnanjohtaja Juha Springaren mukaan esitutkinnan perusteella perhettä vartioi jatkuvasti kahdesta neljään vartijaa.

– Kyse on ollut henkilösuojauksesta, mikä on suoritettu varsin lähellä perheenjäseniä. Tämän laajuinen henkilösuojauspalvelu tässä asetelmassa on poikkeuksellista, ainutlaatuista, Springare sanoi tiedotustilaisuudessa Vantaalla.

Esitutkinnassa ei pystytty osoittamaan mitään konkreettista uhkaa perhettä kohtaan. Perhettä tai vartiointiin osallistuneita vartijoita ei epäillä rikoksista kokonaisuudessa.

Springare ei torstaina halunnut tarkemmin valottaa sitä, miten turvallisuuspäällikön epäillään hyötyneen epäillystä petoksesta.

– Esitutkinnan perusteella laskut ovat menneet laskutuksen mukaisesti vartiointiliikkeelle, hän sanoi.

Securitaksen entinen toimihenkilö epäiltynä

Kaikkiaan 14:ää ihmistä epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta. Sosiaaliviranomaisten epäillään ylittäneen toimivaltuutensa, kun he päättivät näin kalliin palvelun myöntämisestä.

– Esihenkilöasemassa sekä johtavassa asemassa olevien henkilöiden epäillään laiminlyöneen valvontavastuunsa ja hankintamenettelyn käytön. Esitutkinnassa on selvitetty koko päätöksentekomenettely ja siihen liittyneet henkilöt, Springare sanoi.

Poliisi ei ole kertonut, mistä turvallisuusyhtiöstä tai minkä alueen sosiaalitoimesta on kyse. 

Tutkinnan tultua julkisuuteen viime vuoden tammikuussa Keski-Uudenmaan hyvinvointialue tiedotti, että laajaa petos- ja virkarikoskokonaisuutta tutkitaan Järvenpäässä. 

Securitas kertoi, että rikoksesta epäillään yhtiön entistä toimihenkilöä.

Turvallisuuspäällikön lisäksi kolmea muuta yrityksen vastuuhenkilöä epäillään turvallisuuspalvelurikkomuksesta.

– Esitutkinnassa selvinneen perusteella epäillään, että vartioimisliikkeen työvuorokirjanpito ei täytä laissa sille asetettuja vaatimuksia, Springare kertoi.

– Vartioimisliikkeestä ei ole saatu yksiselitteistä ja selkeää vastausta vartijoiden kokonaismäärästä ja toimeksiannolle kohdistuvista kokonaistyötunneista useista tietopyynnöistä huolimatta.

Poliisi epäilee myös, että vartiointiliikkeen vastuuhenkilöt olivat jättäneet ilmoittamatta ampuma-aseiden hallussapitolupia Poliisihallitukselle. Springaren mukaan tutkinnassa tehdyssä etsinnässä löytyi neljä tällaista käsiasetta.

Lue myös:

    Uusimmat