Poliisi kertoo petosepäilystä – turvallisuuspomo järjesteli agenttileffan tasoista suojausta perheelle ilman perusteita

Itä-Uudenmaan kertoo torstaina poikkeuksellisen petoskokonaisuuden esitutkinnasta. Kyse on tapauksesta, jossa turvallisuusalan yritys Securitaksen entistä turvallisuuspäällikköä on epäilty törkeästä petoksesta. 

Jutun on määrä siirtyä syyteharkintaan piakkoin. MTV Uutiset kertoi tapauksesta ensimmäisen kerran alkuvuodesta 2023. 

Ex-turvallisuuspäällikön epäillään järjestäneen yhteiskunnan varoilla irakilaisperheelle aiheetonta ympärivuorokautista henkilösuojausta noin vuoden ajan vuosina 2021–2022.

Poliisi kertoi tiedotustilaisuuden aluksi, että peräti 14 henkilöä epäillään virkavelvollisuuden rikkomisesta. Törkeästä petoksesta epäillään yhtä henkilöä. Lisäksi neljään henkilöä epäillään turvallisuusrikkomuksesta.

Poliisin mukaan vartioimisliikkeen työvuorokirjanpito ei ole täyttänyt lain vaatimuksia. Yhtiön vastuuhenkilöiden epäillään myös jättäneen ilmoittamatta ampuma-aseiden hallussapitolupia Poliisihallitukselle tehtävässä vuosi-ilmoituksessa.

Perusteena turvallisuuspalveluille oli epäilyjen mukaan ex-turvallisuuspäällikön itse keksimä ja esittämä väite, että perheeseen kohdistuisi vakava kunniaväkivallan ja murhan uhka naisen ex-miehen, tämän suvun tai muiden yhteyksien taholta. 

Mies sai Järvenpään kaupungin eli käytännössä Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen Keusoten ostamaan Securitaksen vartiointipalvelua ja henkilösuojausta irakilaisperheen äidille ja tämän lapsille ympärivuorokautisesti. 

Poliisi on aiemmin kertonut, että tarpeettomasta henkilösuojauksesta aiheutuivat kaikkiaan noin kolmen miljoonan euron vahingot.

Ex-turvallisuuspäällikkö ehti siirtyä eläkkeelle vuoden 2022 lopulla. Hän on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen. Securitas on kertonut, että yhtiön entistä toimihenkilöä epäillään rikoksesta. Muuten yhtiö ei ole tapausta kommentoinut.

Petoksen lisäksi tutkinnassa on selvitetty sosiaalitoimen työntekijän toimintaa turvallisuuspalvelujen hankinnassa. Työntekijää epäillään virkarikoksesta.

Lue myös:

    Uusimmat