Ihmiskaupparikokset ovat lisääntyneet merkittävästi viime vuosina. Pelkästään Itä-Uudenmaan poliisilaitoksella epäiltyjen työperäisten hyväksikäyttörikosten määrä kolminkertaistui viime vuonna.
Itä-Uudenmaan poliisilla on parhaillaan tutkinnassa iso ihmiskaupparikosjuttu, joka liittyy ruokalähettipalveluihin.
– Esitutkinta tässä jutussa on loppusuoralla. Siinä on kyse maahan houkuttelemisesta yhtiön toimintaan. Uhrit on saatu maksamaan huomattavia summia, heille on järjestetty maahantulo, jonka jälkeen todellisuus on ollut sitä, että he ovat tehneet palkatta ruokalähettipalveluita suhteellisen pitkän ajan, rikostarkastaja Sari Malinen Itä-Uudenmaan poliisilaitokselta kertoo Rikospaikan haastattelussa.
Epäiltyjen ihmiskaupparikosten tekoaika on peräti kaksi vuotta. Poliisin mukaan jutussa on useita rikosten uhreja.
– Heidän itsemääräämisoikeuttaan on rajattu myöskin sillä, että tilinkäyttövälineet ovat olleet epäiltyjen hallinnassa, palkkaa ei ole maksettu ja heidän vapaa-aikaansa on rajoitettu huomattavasti. Työpäivät ovat olleet äärimmäisen pitkiä, Malinen kertoo.
Lue myös: Nepalilaisravintoloitsijat oikeudessa ihmiskaupasta ja kokin riistosta – tuomari kritisoi poliisia: "Todella surullista"
Hyvinvointialan ketju epäiltynä ihmiskaupasta: Työntekijälle maksettiin vuodessa 3 500 euroa ympäripyöreistä päivistä – päättäjät vangittu
Epäiltynä alihankintayritys
Esitutkinta jutussa valmistuu parin kuukauden sisällä.
Epäilty ihmiskaupparikosvyyhti liittyy tunnettuun suureen ruokalähettipalveluun, mutta emoyhtiö ei ole rikoksessa epäiltynä.
– Tässä on epäiltynä yhtiö, joka on tuottanut näille isoille ruokalähettipalveluille lähettipalvelua. Sinällään epäily ei kohdistu näihin suuriin yhtiöihin, Malinen avaa.
10:51
Miten työperäinen hyväksikäyttö ja ihmiskauppa tyypillisesti toimii? Mistä maista uhrit ja epäillyt useimmiten ovat? Katso koko haastattelu videolta.