Poliisi epäilee, että se ei voisi katsoa sormien läpi, jos Suomeen perustettaisiin tiloja huumeiden käyttöä varten.
Videolla nähdään esimerkkejä siitä, millaisia käyttöhuoneita on eri Euroopan maissa.
Helsingin kaupunginvaltuustossa on annettu useiden puolueiden valtuutettujen allekirjoittama valtuustoaloite, jossa ehdotetaan huumeiden käyttäjille tarkoitetun valvotun käyttöhuoneen perustamista. Huoneessa henkilö voisi käyttää puhtailla välineillä omat huumeensa ammattilaisten valvonnassa, julkisten tilojen ja yleisten vessojen sijaan.
Poliisihallituksen poliisitarkastaja Teemu Saukoniemi pitää ideaa lainsäädännön kannalta vaikeana.
– Jos poliisille ilmoitetaan rikoksesta, meillä on velvollisuus toimia. Kun käyttäminen on säädetty kielletyksi, niin käyttö ei sinänsä muutu sallituksi, tehtiin sitä missä tahansa, hän kommentoi.
Lakitekniset seikat selvitettävä
Suomessa toimii nykyään huumeiden käyttäjille tarkoitettuja terveysneuvontapisteitä, joista käyttäjät voivat muun muassa hakea itselleen puhtaita käyttövälineitä. Ne ovat Saukoniemen mukaan kuitenkin vakiintuneet osaksi terveyspalveluita, vaikka niistäkin käytiin aluksi keskustelua.
Saukoniemi epäilee, että poliisille voi syntyä velvollisuus puuttua esitetyissä käyttähuoneissa tapahtuvaan huumeiden käyttöön sen tullessa heidän tietoonsa.
Kyseinen niin sanottu esitutkintapakko velvoittaa esitutkintaviranomaista toimittamaan esitutkinnan, jos sillä on syytä epäillä tehtyä rikosta joko ilmoituksen tai muun syyn vuoksi. Tämä tulisi aloitteessa huomioida.
– Ainakin se on syytä selvittää hyvin tarkoin, hän toteaa.
Hän ei halua kommentoida aloitetta sinänsä enempää.
Ei valtuuksia antaa erioikeuksia
Myös Helsingin poliisilaitoksen ylikomisario Seppo Kujala on samoilla linjoilla Saukoniemen kanssa.
– Ainakaan poliisilla ei ole mahdollisuutta antaa jotain poikkeuksia siihen, että voimassa oleva lainsäädäntö ei olisi jossain voimassa, hän toteaa.
Hän katsoo, että kyseessä on kriminaali- ja päihdepoliittinen asia, joka on käytävä läpi poliittisessa päätöksenteossa.
– Toteutamme voimassa olevaa lainsäädäntöä. Mennään niillä pykälillä, jotka on valtiossa päätetty voimassa pitää, hän toteaa.
Partio ei todennäköisesti päivystäisi ulkopuolella
Saukoniemi muistuttaa, että huumeita käyttävät eivät ole poliisin ensisijainen kohde huumausainerikostorjunnassa, vaan viranomaiset pyrkivät ensisijaisesti puuttumaan aineiden välittämiseen ja maahantuontiin.
Moni huumeiden käyttörikos selviääkin muiden tehtävien, kuten vakavampien huumerikosten, rattijuopumusten tai häiriökäyttäytymisen yhteydessä.
– Ei riitä resursseja, että joku olisi aina käyttäjien perässä. Ei voida yksittäisten käyttäjien perässä juosta, eikä se varmasti olisi tarkoituksenmukaistakaan, hän toteaa.
Käytännössä hän ei usko, että poliisilla olisi aikaa partioida käyttöhuoneen ulkopuolella odottamassa käyttäjiä.
– Nykyresursseilla tehtäviä jää muutenkin hoitamatta. On selvää, että ilmoitus yksittäisestä käyttötapauksesta ei priorisoidu siihen kärkeen. Kenttätoiminnassa mennään senhetkisen tilanteen mukaan, hän toteaa.