Huumeita käyttävät henkilöille on tarjolla palveluita, joista he voivat hakea puhtaita pistovälineitä, saada terveys- ja sosiaalineuvontaa sekä ohjausta hoidon piiriin. Palveluilla on poliisin kanssa keskinäinen sopimus, että poliisi ei päivystä pisteellä, jotta huumeita käyttävät ihmiset uskaltaisivat asioida palveluissa.
Keskustelu rajanvedosta huumeita käyttävien auttamisen ja näiden rankaisemisen välillä on ollut julkisessa keskustelussa erityisesti Helsinkiin ehdotetun valvotun huumeiden käyttötilan vuoksi.
Käyttöhuoneessa pistämällä huumeita käyttävät voisivat käyttää valvotusti, puhtailla välineillä ja aiheuttamatta häiriötä. Kriitikkojen mukaan tällaista tilaa ei ole mahdollista perustaa, koska huumeiden käyttö on Suomessa laitonta. Myös Helsingin poliisin Seppo Kujala nostaa tämän eroksi nykyisten neulanvaihtopisteiden ja käyttöhuoneiden välillä.
Helsingin Itäkeskuksessa toimiva matalan kynnyksen päivätoimintakeskus Symppiksen työntekijä Joni Lamberg kertoo, että vaikka niin sanottu herrasmiessopimus on pitkälle toiminut, on heillä ollut poliisin kanssa epäselvyyksiä pelisäännöistä.
Poliisi on aika ajoin päivystänyt terveysneuvontapisteen edessä ja tarkistanut pisteen asiakkaiden henkilöllisyyspapereita. Myös asiakkaiden taskuja on ”kollattu läpi”.
Poliisi on Lambergin mukaan ollut epätietoinen siitä, että terveysneuvontapisteen edessä ei olisi suotavaa päivystää.
– Viimeksi kun kysyin, niin sanoivat, ettei heillä ole tietoa tällaisesta herrasmiessopimuksesta, Lamberg kertoo.
Syyt poliisin oleskelulle ja toimille terveysneuvontapisteen edustalla ovat jääneet heille epäselviksi.
Käyttäjillä epäluuloa poliisiin
Lamberg on huolissaan siitä, että poliisin läsnäolon vuoksi terveysneuvontapisteen asiakkaat alkavat pelätä pisteessä käymistä eivätkä enää hakisi puhtaita pistovälineitä. Hän mukaansa poliisin toiminta pisteen edessä on aiheuttanut asiakkaissa hämmennystä ja pelokkuutta.
– Huumeiden käytöstä rangaistaan, ja se on kasvattanut käyttäjien joukossa hyvin epäluuloisen ilmapiirin poliisia kohtaan.
– Meidän pelkomme on, että jotkut asiakkaat eivät uskalla tulla tänne, mikä voi edesauttaa tartuntatautien leviämistä. Myös hoitoonohjaus sekä terveys- ja sosiaalineuvonta voivat häiriintyä, hän kertoo.
Tarvitseeko lakia muuttaa?
Lamberg pitää ongelmallisena, että poliisi ei riko mitään sääntöjä partioimalla terveysneuvontapisteellä.
– Herrasmiessopimus on asenteista kiinni. Kyllä poliisi saa säännöksillään olla tuossa, hän toteaa.
Hänen mukaansa yksinkertaisinta olisi, jos laki kieltäisi poliisia sakottamasta haittoja vähentävää työtä tekevien paikkojen lähellä. Toinen vaihtoehto olisi pohtia luopumista huumeiden käytöstä rankaisemisesta kokonaan ja pyrkiä mahdollistamaan vaikeissa elämäntilanteissa olevien ihmisten paremman avunsaannin, jolloin tällaisiä ristiriitoja ei pääsisi syntymään.
– Jos aseita tai tällaista löytyy, kyllä poliisin pitää siihen puuttua, hän sanoo.
– Poliisia tarvitaan välillä ja ymmärrämme heidän työnsä tärkeyden, mutta jos ovat tuossa edessä, he vaikeuttavat meidän työtämme, tartuntatautien leviämisen ehkäisyä.
Hänen mukaansa Helsingin poliisi on kuitenkin Suomen mittakaavassa ymmärtäväinen pisteiden merkityksen suhteen.
Poliisijohtaja: Liittynee poliisitehtävään
Helsingin poliisin hälytys- ja valvontayksikön johtaja Seppo Kujala kertoo, että hän kuulee ensimmäistä kertaa tällaisesta ongelmasta. Hän epäilee, että oleskelu terveysneuvontapisteen läheisyydessä liittyi johonkin käynnissä olevaan poliisitehtävään.
– Itäkeskuksen piste on paikassa, joka on häiriöille altis. Se ei välttämättä liity mitenkään tähän vaihtopisteeseen. Itäkeskuksen ympäristössä on ollut viime aikoina kaikennäköistä, ja poliisi joutuu paikalla näkymään, hän kertoo.
Kujalan mukaan yhteistyö terveysneuvontapisteiden kanssa on sujunut hyvin.
– Aika vakiintuneiden menettelyiden mukaan. He hoitavat omaa hommaansa. Jos ei poliisitehtävää tule, niin ei meitä juuri kiinnosta, hän kertoo.
– Ei meillä ole mitään tarvetta etsiä huumeiden käyttäjiä tällaisesta paikasta, hän jatkaa.
Hän korostaa, että poliisilla on velvollisuus toimia kaikkialla, missä häiriöitä ilmenee.
– Emme voi kokonaan jättää poliisin palveluiden ulkopuolelle aluetta, hän sanoo.