Vakava järjestäytynyt rikollisuus kasvaa, kansainvälistyy ja kovenee lähivuosina Suomessa, ja ulkomailta tulee entistä väkivaltaisempia ryhmiä.
Näin arvioivat Poliisihallitus ja keskusrikospoliisi KRP. Taustalla on tuore uhka-arvio, jonka mukaan järjestäytynyt rikollisuus on kasvussa Euroopassa.
– Kansainvälisesti toimivat rikollisorganisaatiot hyödyntävät jäsentensä jo Suomessa olevia ja Suomen oloja tuntevia maanmiehiä, KRP:n rikosylikomisario Christer Ahlgren sanoo.
Organisaatioiden määrä Suomessa on poliisin mukaan tällä vuosituhannella yli kaksinkertaistunut ja kasvu näyttää vain jatkuvan.
"Putinin moottoripyöräjengin" alajengillä jäseniä eteläisessä Suomessa
Tänä vuonna Suomeen on rantautunut venäläisen Yön susien alajengi RMI (Russian Motorcyclists International). "Putinin moottoripyöräjengiksi" kutsuttu Yön sudet on tunnettu Venäjän presidentin Vladimir Putinin tukemisesta. 1980-luvulla muodostunut Yön sudet nousi kansainväliseen valokeilaan erityisesti vuonna 2011, kun Putin itse ajoi moottoripyörällä jengin jäsenten kanssa Venäjällä Novorossijskin satamakaupungissa Mustanmeren rannalla.
Esiintyminen noteerattiin myös Suomen poliisissa, ja Putin päätyi Suomen poliisin epäiltyjen rekisteriin (epri). Poliisi poisti myöhemmin merkinnän virheellisenä. Rekisterijuttu päätyi myös oikeuden puntaroitavaksi, mutta syytteet menivät nurin.
Yön sudet lisättiin Yhdysvaltain pakotelistalle vuonna 2014.
RMI:llä on Suomessa poliisin arvion mukaan tällä hetkellä alle kymmenen jäsentä ympäri eteläistä Suomea. Ahlgrenin mukaan tiedossa ei ole, että jäsenet olisivat ainakaan jengiläisinä syyllistyneet rikoksiin. Lisäksi RMI:llä ei tällä hetkellä näytä olevan tiivistä yhteistyötä Suomessa jo olevien tunnuksellisten ryhmien kanssa.
– RMI:llä on tiedetty olleen yhteyksiä Helvetin enkeleihin, mutta sittemmin välit ovat tiedettävästi viilenneet, Ahlgren sanoo.
Kilpailu kiristyy
RMI:n tulo Suomeen on osa eurooppalaista kehitystä, ja ryhmä on jo pitkään pyrkinyt levittäytymään länteen.
Ahlgren uskoo, että RMI pitää tiiviisti yhteyttä yläjärjestön Yön susien kanssa ja että alajengin tavoitteena on vakiinnuttaa asemansa ja laajentaa toimintaansa Suomessa.
Ahlgrenin mukaan järjestö ei tällä hetkellä muodosta uhkaa yleiselle turvallisuudelle.
Uusien tunnuksellisten jengien myötä on kuitenkin odotettavissa, että rikollisjengien välinen kilpailu kiristyy.
– Se voi aiheuttaa uhkailua, kiristystä, jännitteitä ja väkivaltaa, Ahlgren sanoo.
Muita uusia kansainvälisiä jengejä, jotka ovat laajentamassa toimintaansa Suomeen, ovat esimerkiksi Thaimaasta tullut ja Hämeenlinnaan asettunut Shark Rider MC sekä Hollannista tullut No Surrender. Lisäksi Ahlgrenin mukaan Satudarah MC pyrkii taas nostamaan päätään ja hakemaan asemia Suomessa. Jengin jäseniä on Suomessa aiemmin tuomittu väkivalta- ja huumausainerikoksista. Lisäksi KRP on kiinnostunut myös albanialaisista rikollisryhmistä, joiden rantautumisesta Suomeen on Ahlgrenin mukaan saatu viitteitä.
Kansainvälistymisen lisäksi myös esimerkiksi yritystoiminnan rooli vahvistuu rikoksenteossa Suomessa. Ahlgrenin mukaan lähes jokaisella rikosjengiläisellä on nykyisin ainakin yksi yritys. Yritysten avulla muun muassa pestään rahaa.
– Rikollisjärjestöt ovat mukana muun muassa rakennus-, turvallisuus- ja ravintola-alalla, erityisesti yöelämässä, Ahlgren sanoo.