Suomen katujengeillä suora yhteys Ruotsin rikollisjärjestöihin – Greenlight-operaation jättämä "tyhjiö täyttyy" huumemarkkinoilla

Ruotsalaisten ryhmien varsinaista "levittäytymistä" Suomeen ei poliisin mukaan ole nähtävissä.

Laaja keskusrikospoliisissa (KRP) ja Helsingin poliisissa tutkittu huumerikoskokonaisuus osoittaa poliisin mukaan, että suomalaiset katujengit liittyvät huumekaupan kautta ruotsalaisiin rikollisryhmiin.

– Tämän tutkinnan perusteella on nähtävissä, että suomalaisilla katujengeillä on suora yhteys huumausainekaupassa ruotsalaiseen järjestäytyneeseen rikollisuuteen, sanoo Helsingin poliisin rikostarkastaja Kimmo Sainio.

Poliisin mukaan Suomeen on tullut Ruotsista noin 350 kiloa huumeita, joita on päätynyt muun muassa suomalaisiin katujengeihin liittyville ihmisille.

STT:n tietojen mukaan maahantuonnista epäillyistä ruotsalaisista neljä liittyy Dödspatrullen-verkostoon. Dödspatrullen on niin sanotun Rinkebyn jengisodan toinen osapuoli, ja useita siihen kuuluvia ihmisiä istuu vankilassa murhista.

Sainion mukaan yhteys Ruotsin jengirikollisuuteen on huolestuttava, mutta tämänhetkisen tiedon mukaan se liittyy rahan hankkimiseen huumeilla.

– Mitään laajempaa yhteistyötä ja ruotsalaisten ryhmien levittäytymistä Suomeen ei ole nähtävissä.

Kertoo kyvykkyydestä huumekaupassa

Aiemmissa esitutkinnoissa on saatu näyttöä suomalaisten katujengien huumekaupasta, mutta se on ollut suhteellisen pienimuotoista. Sainion mukaan tämä tutkinta muuttaa käsitystä ryhmien kyvykkyydestä huumerikollisuudessa.

– Siellä on kyky vastaanottaa suurempia huumausainemääriä ja kyky levittää se nopeasti. Asiakaskunta ja organisaation alaosa kytkeytyy osittain vahvasti katujengeihin ja eritoten maahanmuuttajataustaisiin ihmisiin.

Sainio sanoo, että yhteydet suomalaisten ja ruotsalaisten ryhmien välillä liittyvät etniseen taustaan ja ihmiset tuntevat toisiaan esimerkiksi sukulaissuhteiden kautta.

"Markkina kasvaa, käyttäjiä enemmän"

Nyt paljastuneen salakuljetuksen volyymi on Sainion mukaan merkki siitä, että huumeille on iso kysyntä Suomessa.

– Kaikki viittaa siihen, että markkina kasvaa ja käyttäjiä on enemmän, ja sen takia tulee uusia toimijoita, koska rahaa on saatavissa.

Uusien huumekauppaa käyvien ryhmien syntyminen oli Sainion mukaan odotettavissa ja pelkona, kun Greenlight-operaation myötä reilu sata suomalaista järjestäytyneen rikollisuuden vaikuttajaa päätyi vankilaan.

– Tyhjiö täyttyy. Tämä pelko oli olemassa, että meille tulee uusia toimijoita, jolloin poliisitoiminta hankaloituu. Tämä ei missään nimessä ole ainoa toimija, joka markkinoille haluaa.

Väkivaltaisuuksista tunnetun Dödspatrullenin jäsenten ei ole havaittu syyllistyneen Suomessa väkivaltaan. Mutta Sainio muistuttaa, että yleisesti siellä, missä huumeilla tehdään kauppaa, tehdään myös väkivaltaa.

– Huumekauppaan liittyy väkivalta, ampuma-aseet ja räjähteet. Kun se ei ole rehellistä bisnestä, vaan velat haetaan väkivallalla tai sen uhkalla. Väkivalta on aina kuulunut siihen mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat