Poliisi valvoo koulujen päättäjäisviikonloppuna päihteiden käyttöä: "Vanhemmat voisivat vastata tuntemattomista numeroista tuleviin puheluihin"

Nuoret juhlivat koulunpäättäjäisiä Hietaniemen rannalla, 31. toukokuuta 2014.
Koulujen päättäjäisiä juhlii huomenna noin 170 000 koulunsa päättävää.Lehtikuva
Julkaistu 31.05.2019 19:18
Toimittajan kuva

Petteri Savolainen

petteri.savolainen@mtv.fi

Poliisi valvoo tehostetusti nuorten päihteiden käyttöä tulevana koulujen päättäjäisviikonloppuna.  Valvonnan painopistealueina ovat erityisesti nuorten kokoontumispaikat, kuten uimarannat sekä päiväkotien ja koulujen pihat.

Helsingin poliisin komisario Jarmo Heinonen sanoo MTV uutisille, että tuttu porukka on parasta juhlaseuraa.

– Siinä tutussa porukassa yleensä löytyy vielä sellaisia, joilla ajatus vielä riittää. Jos jollain rupeaa kunto heikkenemään, voi siitä sitten ilmoittaa joko kotiin tai viranomaisille.

Juhlia voi, ja täytyykin

Poliisin kokemuksen mukaan koulujen päättymisviikonloppuna monet lapset ja nuoret käyttävät alkoholia usein ensimmäisiä kertoja elämässään.

– Illan ensisijainen tavoite on, että nuoret saavat juhlia koulujen päättymistä turvassa joutumatta rikoksen uhriksi, sanoo komisario Katja Nissinen Helsingin poliisilaitokselta.

– Poliisi toivoo, että vanhemmat ottaisivat vastuuta juhlinnasta siten, että vanhemmat sopisivat yhteisistä pelisäännöistä lastensa ja nuortensa kanssa ennen iltaa. Vanhempien olisi hyvä olla illan mittaan lapsiinsa yhteydessä, sillä päävastuu heistä on vanhemmilla.

Vanhempia kehotetaan pitämään puhelimet päällä ja vastaamaan tuntemattomiinkin numeroihin.

– Tietysti hyvä olisi, varsinkin vähän nuorempien kohdalla, jos vanhemmat pyrkisivät pysymään perässä, että miten nuorella menee. Ja vaikka sitten soittamaan muutamaan kertaan siinä illan aikana, komisario Heinonen sanoo.

170 000 päättää opintonsa

Yhteensä eri asteisista oppilaitoksista vapautuu kesälaitumille noin 170 000 koulunsa päättävää.

Komisario Jarmo Heinosen mukaan nuorilta takavarikoidaan myös huumausaineita. Toisaalta alkoholin käyttö on vähentynyt.

Poliisin mukaan juhlat sujuvat vuosi vuodelta rauhallisemmin.

– Päihteet eivät enää ole niin suuressa roolissa nuorten juhlinnassa kuin aiempina vuosina. Ylilyöntejä tapahtuu päättäjäisten aikaan joka vuosi vähemmän Helsingissä, sanoo Katja Nissinen.

Tuoreimmat aiheesta

Koulu