Poliisi hävitti koulujen päättäjäisviikonloppuna reilut 1300 litraa alkoholijuomia. Valtaosa juomista oli poliisin mukaan olutta, lonkeroa tai siideriä.
Loput tuhotuista juomista olivat viinejä tai väkeviä. Poliisi valvoi tuttuun tapaan tehostetusti nuorten päihteiden käyttöä koulujen menneenä viikonloppuna.
Hävitettyjen juomien määrässä tapahtui selvä notkahdus, sillä viime vuonna juomia jöi poliisin haaviin yli 2 400 litraa.
– Tulosta selittää osaltaan se, että tänä vuonna valvontaan pystyttiin käyttämään huomattavasti viime vuotta vähemmän työtunteja, kommentoi Ylikomisario Vesa Pihajoki Poliisihallituksesta
Poliisihallituksen mukaan tilanne on kuitenkin kaiken kaikkiaan menossa koko ajan parempaan suuntaan.
Pihajoen mukaan tämän vuoden tulosta verrattiin vuosiin 2014 ja 2015, jolloin päättäjäisviikonlopun valvontaan käytettiin suurin piirtein saman verran työaikaa kuin tänä vuonna.
– Lukuja voidaan pitää varsin alhaisina niin hävitetyn alkoholin, rikoksiin syyllistyneiden kuin lastensuojeluilmoitustenkin osalta.
Poliisi kirjoitti tehovalvonnan aikana 272 rikosilmoitusta, rangaistusvaatimusta tai rikesakkoa alkoholiin liittyvistä asioista. Lisäksi poliisi teki 390 lastensuojeluilmoitusta.
Poliisi kertoo, että se paljasti 18 tapausta, joissa alkoholia välitettiin alaikäiselle. Epäiltyjä huumausaineen käyttörikoksia karttui tehovalvonnan aikana vajaat 30.
Suuri osa päättäjäisviikonloppuna alkoholirikoksiin syyllistyneistä oli 15-17 -vuotiaita. Joukossa oli myös reilut 40 alle 15-vuotiasta.
Kaikkein nuorimpien alkoholista kärähtäneiden määrä on myös laskussa, ja tämän suuntauksen poliisi toivoo jatkuvan edelleen.
Päättäjäiset monen ensimmäinen kerta
Ylikomisario Vesa Pihajoen mukaan nuorten alkoholikokeilut tai lapsen kärähtäminen alkoholista eivät enää nykyisin tule kovin suurena yllätyksenä vanhemmille.
Pihajoen mukaan monesti kodeissa osataan arvata, että nuoret saattavat kokeilla alkoholia yläasteiässä.
– Semmoisia tulee kyllä monesti vastaan, että valvonnassa lapsi on tavattu eri paikasta kuin mistä kotona on puhuttu. Koulujen päättäjäiset ovat monelle nuorelle eka kerta, kun he kokeilevat alkoholia, vaikka (kotona) osataankin odottaa, että se päivä tulee joskus vastaan.
Kun päihtynyt nuori joutuu poliisin kanssa tekemisiin, virkavallan ensisijainen tehtävä on huolehtia nuoresta sekä siitä, että tämä saadaan turvalliseen paikkaan.
– Poliisin ote on valistava ja neuvova. Kohtaamistilanne ei ole ehkä otollisin hetki vaikuttaa tulevaan käyttäytymiseen. Se jäänee vanhempien ja osaltaan sosiaaliviranomaistenkin tehtäväksi.