Poliisi valvoo tämän viikon ajan tehostetusti turvavöiden, suojakypärien ja lasten turvalaitteiden sekä matkapuhelinten käyttöä tieliikenteessä.
Turvavöiden käyttöaste on Suomessa varsin korkea, muttei täydellinen. Kuljettajista turvavyötä käyttää noin 97 prosenttia ja matkustajista hieman harvempi, kertoo Huomenta Suomessa vieraillut Poliisihallituksen poliisitarkastaja Heikki Ihalainen.
Turvavyön puuttumisesta seuraa paitsi 70 euron rikesakko, se näkyy myös synkkänä lukuna onnettomuustutkinnassa.
– Liikenneonnettomuusinstituutti, joka tarkastelee kuolemaan johtaneita onnettomuuksia, arvioi, että yli 30 ihmistä olisi pelastunut turvavyötä käyttämällä vuonna 2021, Ihalainen kertoo.
Autossa on käytettävä turvavyötä jokaisella istuinpaikalla, jolla vyö on asennettuna. Vuonna 2022 poliisi kirjoitti turvavyön käyttämättä jättämisestä 3700 liikennevirhemaksua kuljettajille ja matkustajille 700.
– Kyllä niitä riittää, kun ei pitäisi olla yhtään tietenkään, Ihalainen sanoo.
Kännykkärikos lasketaan toistuviin rikkeisiin
Tehovalvontaviikon aikana poliisi puuttuu myös autonkuljettajien matkapuhelimien käyttöön ratin takana. Ihalainen muistuttaa, että kännykän toistuva käyttö johtaa rikesakkojen lisäksi kortin menettämiseen. Ajokielto seuraa kolmesta rikkeestä vuoden sisään tai neljästä rikkeestä kahden vuoden sisään.
– On hyvä muistaa, että useammasta rikkeestä lähtee kortti. Tuntuu, että ihmiset eivät aina muista, että se on niitä tekoja, jotka vaikuttavat ajo-oikeuteen, Ihalainen sanoo.
Liikennevaloissa pysähtyneenä saa käyttää puhelinta nykyisen tieliikennelain mukaan, mutta käyttö on lopetettava heti kun lähtee liikkeelle.
– Parempi ottaa sellainen ajatus kokonaan, että kännykkää ei näe ajon aikana missään. Ei tule kiusauksia ajon aikana, Ihalainen sanoo.