Puhelimessa puhumistakin vaarallisempi ilmiö ja "aivan järjetön" turvallisuusrike – autoilijoiden mokat paljastuivat tehovalvonnassa

Poliisi valvoi matkapuhelinten käyttöä koko maassa. Viikon aikana valvonnassa paljastui jopa puhelimessa puhumistakin vaarallisempi ilmiö.

Poliisi kertoo valvoneensa 16.–20. syyskuuta tehostetusti turvalaitteiden ja matkapuhelimen käyttöä koko maassa. Selvisi, että kännykkää näpytellään ajaessa aiempaa enemmän.

Poliisi kertoo tiedotteessaan todenneensa turvalaitteisiin liittyviä puutteita yhteensä 970 ja matkapuhelimen käyttöön liittyviä puutteita 714. 

Suurin osa turvalaitepuutteita poiki liikennevirhemaksun, mutta 30 tapauksessa annettiin sakot liikenneturvallisuuden vaarantamisesta. Sakkoja tuli esimerkiksi vanhemmille, jotka olivat jättäneet lapsen sijoittamatta turvalaitteisiin tai lapsen turvavyön kiinnittämättä.

Poliisitarkastaja Tuomo Katajiston mukaan silmiinpistävää matkapuhelinpuutteissa oli se, että niiden kuljettajien määrä, jotka näpyttelivät puhelintaan kädessään, kasvoi huimasti verrattuna niihin kuljettajiin, jotka puhuivat puhelimessa.

Vaikka matkapuhelimiin liittyvien rikkeiden määrä oli viime vuonna yhteensä lähes yhtä suuri kuin tänä vuonna, viime vuonna puhelintaan näpyttelivät vain 247 kuljettajaa, kun tämän vuoden valvontaviikolla jo 360. 

− Pidän kännykän näpyttelyä huomattavasti vaarallisempana kuin puhumista, koska näpytellessä katse saattaa olla irti edellä olevasta tiestä sekuntikaupalla, Katajisto toteaa. 

"Ilmiö kuvastaa nykyaikaa"

Kaakkois-Suomen liikenteessä erityisen paljon puhelintaan käyttäneitä jäi kiinni Kouvolassa, jossa jopa 24 kuljettajaa sai liikennevirhamaksun käytettyään puhelinta ajon aikana. 

– Kännykkäjuttujen määrä ei ikävä kyllä yllätä, sitä näkee aivan liian paljon liikenteessä. Ilmiö kuvastaa hyvin nykyaikaa, ollaan niin koukussa someen, ettei ajaessakaan pystytä olemaan vilkuilematta puhelinta, komisario Henkirk Westerberg Kaakkois-Suomen poliisilaitoksesta toteaa.

Westerberg kehottaa aikuisia ottamaan lapsista mallia. 

– Kouluissa lapsilla on kännykkäparkit, niin aikuiset voisivat ottaa oppia tästä ja laittaa puhelimen parkkiin ajomatkan ajaksi. Kuljettajan on keskityttävä siihen, mitä ympärillä tapahtuu. 

"Aivan järjetöntä"

Tehovalvonnan aikana myös Kaakkois-Suomessa havaittiin turvalaitteisiin liittyviä rikkeitä, joista yleisin oli turvavyön käyttämättä jättäminen. 

– Turvavyön käyttö lisää tutkitusti mahdollisuuksia selvitä onnettomuudesta hengissä, joten sen käyttämättä jättäminen on aivan järjetöntä. Turvavyön kiinnittämisessä menee muutama sekunti ja se voi pelastaa henkesi – käytä sitä aina, Westerberg sanoo ja jatkaa:

– Kehotan myös rohkeasti huomauttamaan silloin, jos kaverilta puuttuu turvavyö tai hän käyttää puhelinta ajaessaan. Sillä on iso merkitys jokaisen liikenteessä olevan turvallisuudelle. 

Lapissakin huomattiin, etteivät kaikki kuljettajat ymmärrä turvavöiden tai turvalaitteiden tärkeyttä.

Poliisin seuraamuksissa näkyi, että jouduimme antamaan liikennevirhemaksuja tapauksissa, joissa turvavyötä ei käytetty tai alle 135 cm pitkä lapsi oli kyydissä ilman turvaistuinta. Lisäksi matkapuhelimeen puhumisesta ja somettamisesta jouduimme myös kirjoittamaan seuraamuksia, kertoo Lapin poliisilaitoksen liikenneyksikön johtaja, komisario Mika Grönroos.

Lain mukaan turvalaitetta on käytettävä, kunnes lapsi on 135 senttimetriä pitkä. Liikenneturva suosittelee, että lapsi istuisi asianmukaisessa turvalaitteessa 150-senttiseksi asti.

Valvonta osoitti, että jotkut vanhemmat edelleen kuljettavat pieniä lapsia ilman asianmukaista istuinta. Lisäksi osalla vanhemmista oli tiedon puutetta lasten turvallisesta kuljettamisesta autossa sekä turvaistuinten oikeasta käytöstä, toteaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Petri Niska poliisin tiedotteessa

Katso myös: Kuinka vaarallinen kännykkä ratissa oikeasti on? Jere testasi, kuinka kännykän käyttö vaikuttaa huomiointikykyyn ajaessa

Lähde: Poliisi

Lue myös:

    Uusimmat