Sisä-Suomen poliisi kehottaa kauppojen ryöstämistä suunnittelevia harkitsemaan tarkkaan, kannattaako ottaa niin suuri riski niin pienen rahallisen palkinnon takia.
Poliisi muistuttaa, että kaupparyöstöt aiheuttavat henkilökunnalle paljon henkistä kärsimystä ja koituvat helposti myös tekijän itsensä kohtaloksi.
"Poliisilla oli helppo työ korjata tuulikaappiin teljetyt epäillyt talteen"
Tampereella sattui viime kuussa kolme kaupparyöstöä lyhyessä ajassa.
15. elokuuta sivulliset ottivat kiinni kaksi teräaseella varustautunutta ryöstäjää Tesoman K-marketissa.
– Poliisilla oli poikkeuksellisen helppo työ korjata tuulikaappiin teljetyt epäillyt talteen, tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Markku Laakso toteaa tiedotteessa.
Poliisin mukaan noin parikymppisten tamperelaismiesten jäljiltä on nyt selvitetty yhteensä kolme kaupparyöstöä.
– Toista miestä epäillään kolmesta ja toista kahdesta törkeästä ryöstöstä. Rikokset ovat tapahtuneet 15.8, 13.8 ja 11.8. Teonkuvaukset on kuulusteluissa myönnetty, ja muukin näyttö sillä mallilla, että syyttäjä ja tuomioistuin pääsevät pian tekemään työnsä, Laakso kertoo.
Molemmat miehet on poliisin esityksestä vangittu jo esitutkinnan aikana.
"Tavattoman harkitsematonta touhua"
Kauppojen ryöstely saattaa poliisin mukaan tuntua elokuvien ja tietokonepelien satumaailmassa pikkujutulta, mutta tosielämä on karumpaa.
– Aseistautuneiden ryöstäjien uhkailuista aiheutuu pitkäaikaisia henkisiä ja työkykyyn vaikuttavia seurauksia kauppojen henkilökunnalle. Ryöstösaaliit ovat mitättömän pieniä, koska isoja käteiskassoja ei nykyään enää ole tarpeen pitää. Törkeästä ryöstöstä tuomitaan aina vähintään kaksi vuotta vankeutta, mikä tarkoittaa väistämättä ehdotonta vankeustuomiota.
– Perusmuotoisessakin ryöstössä vankeutta määrätään neljästä kuukaudesta kuuteen vuoteen. Tutkintavankeuteen määrääminen on sarjaryöstöissä pääsääntö, Laakso muistuttaa.
Mikä on ryöstö ja mikä törkeä ryöstö?
Rikoslain mukaan ryöstöllä tarkoitetaan anastusrikosta, joka toteutetaan henkilöön kohdistuvaa väkivaltaa, tai sen uhkaa käyttämällä.
Törkeäksi ryöstön tekee esimerkiksi terä- tai ampuma-aseella varustautuminen tai se, että rikos tehdään erityisen raa’alla tai julmalla tavalla. Myös ammattiaan harjoittavien ihmisten ryöstäminen on ankarammin rangaistua.
Ryöstäjän toiminta saattaa poliisin mukaan olla arvaamatonta ja aseistautuminen lisää vakavien vahinkojen riskiä esimerkiksi kiinniottotilanteissa.
– Siitäkin syystä ryöstöt ovat niin ankarasti rangaistavia rikoksia. Yhteiskunta ei hyväksy tällaisia tekoja. Pienten ryöstösaaliiden vuoksi ei yleensä kuitenkaan uhrien tai sivullisten kannata itseään vaarantaa.
Lähes aina taustalla ovat huumeet
Vuonna 2019 Tampereella tehtiin 22 kauppaliikkeisiin kohdistunutta ryöstörikosta. Lukuun on laskettu mukaan ryöstö-, ja törkeä ryöstö -nimikkeellä tutkitut teot sekä näiden yritykset. Poliisi on selvittänyt teoista 19.
– Selvitysprosentti on kova. Näistä jää lähes aina kiinni. Kustannus-hyöty-suhde tämäntyyppisissä rikoksissa on pakkasen puolella, tutkinnanjohtaja arvioi.
– Kaupparyöstöjen motiiveissa on oikeastaan poikkeuksetta kyse huumeiden käytön rahoittamisesta. Mitään muuta syytä näihin en ole koskaan kenenkään epäillyn suusta kuullut. Huumeriippuvuus ajaa ihmisiä epätoivoisiin ja typeriin tekoihin. Tältäkin kantilta ajateltuna huumeiden hintalappu on yhteiskunnalle aika suuri, Laakso toteaa.