Nettipoliisi Teemu Hokkanen suosittelee puhumaan lasten kanssa avoimesti netissä tapahtuvasta seksuaalisesta houkuttelemisesta. Netin saalistajat voivat toimia jopa ammattilaisen elkein.
Grooming eli lasten houkutteleminen seksuaalisiin tarkoituksiin netissä ei ole poliisin mukaan jokapäiväinen ilmiö, mutta kuitenkin sellainen, joka voi netissä tulla vastaan. Siksi alaikäisten lasten ja nuorten olisi hyvä olla siitä tietoisia.
Nettipoliisi Teemu Hokkanen kertoo, että varsinkin alle 16-vuotiaiden kohdalla rikoksen tunnusmerkit voivat täyttyä hyvin äkkiä.
– En halua mitenkään pelotella eikä sitä pidä liikaa korostaa, että netissä olisi vain saalistajia, mutta siellä kuitenkin niitä on. Se on sinänsä konkreettinen uhka, joka on hyvä pitää mielessä, hän kertoo.
Säilytä luottamuksellinen suhde lapseen
Hokkasen mukaan lasten nettitietoisuuden kasvattaminen on paras tapa, miten ongelmiin joutumista voi välttää.
– Netin itsesuojelutaidot olisi hyvä käydä tietysti vähän koulun kautta, mutta myös perheessä läpi. Miten näitä asioita tehdään, kenelle tulisi kertoa ja millä tavalla toimia, jos vastaan tulee tällaista.
Hokkanen kehottaa puhumaan asioista ihan suoraan, ihan oikeilla nimillä. 13–15-vuotiaille ei tarvitse enää hyssytellä, vaan aiheesta kannattaa keskustella avoimesti.
– On hyvä, että vanhemmat ovat kiinnostuneita, vähän kyselevät ja pystyvät pitämään lapseen luottamukselliset välit, Hokkanen kertoo.
"Se on lähtökohtaisesti huono ratkaisu"
Pelkkä tietoisuus ei kuitenkaan aina riitä, vaan ahdistelija voi silti tulla netissä vastaan. Silloin vanhempien kannattaa miettiä, miten asiaan suhtautuu.
– Jos lapsi menee kertomaan vanhemmille, että nyt joku tuollainen kummallinen tyyppi lähetti hänelle viestiä ja hän blokkasi sen, joidenkin vanhempien ratkaisu on se, että kielletään netinkäyttö kokonaan. Se on lähtökohtaisesti aika huono ratkaisu, nettipoliisi Teemu Hokkanen sanoo.
Grooming tarkoittaa tapahtumaketjua, jossa yleensä aikuinen valmistelee lapsen tai nuoren seksuaalista hyväksikäyttöä. Tämä tapahtuu usein sosiaalisen median palveluissa. Lapsen ja nuoren houkutteleminen seksuaalisiin tarkoituksiin on Suomen rikoslain mukaan rikos. Lähde: Väestöliitto
Hokkanen muistuttaa, että lapsilla on jo nykyään sosiaaliset verkostot netissä ihan kuten aikuisillakin. WhatsAppin ja Facebookin ryhmissä keskustellaan ja pidetään kavereihin yhteyttä.
– Lähtökohtaisesti lapsi käyttää nettiä kuitenkin, ja se voi johtaa siihen, ettei lapsi sitten uskalla kertoa myöhemmin vastaavista tapauksista, hän selittää.
– Oikeampi tapa on se, että lapsi voi luottaa siihen, että hän voi kertoa niistä asioista ilman, että häntä rangaistaan siitä.
Jos lapsi on selkeästi itse tehnyt jotakin hölmöä, kuten kiusannut toisia netinkäyttäjiä, voi Hokkasen mukaan muutaman päivän paasto olla paikallaan. Hän kuitenkin muistuttaa, että usein seksuaalisiin tarkoituksiin houkuttelevat henkilöt voivat toimia lähes ammattilaisen elkein.
– Vaikka lapsia varoitellaan kuinka paljon ja ollaan huolellisia, niin lapsi on lapsi, mutta vastapuoli voi olla ammattilainen. Siksi se onkin epäreilua rangaista lasta siitä, että hän joutui jonkun ammattimaisesti lapsia houkuttelevan uhriksi.
Shutterstock
Näin saalistaja toimii
Hyvä tapa tietoisuuden lisäämiseksi on käydä nuoren kanssa houkutteluprosessi läpi.
– Ensin ollaan ihan kavereita ja uteliaita, sympaattisia, empaattisia ja ymmärtäväisiä lasta kohtaan. Tai sitten toinen voi myös esiintyä lapsena. Yleensä tapahtumat eivät etene suoraan tapaamisen ehdottamisena, vaan siinä voi olla muuta tällaista nettiseksityyppistä, kuten pitää esimerkiksi lähettää paljastavia kuvia ja toinen lähettää kuvia, jotka eivät olekaan itsestä vaan toisesta sopivasta lapsesta, Hokkanen selittää.
– Usein nämä netin saalistajat myös kiristävät lapsia ja joskus aikuisiakin, jos saavat jotakin. Jo joku alusvaatekuvakin saati kuva, missä näkyy esimerkiksi tytön rinnat, on jo valitettavan oiva vipu kiristää lisää entistä paljastavampia kuvia kuvien levittämisen uhalla.
Hokkanen muistuttaa myös, että 16-vuotias on jo seksuaalisen kanssakäymisen suhteen täysi-ikäinen. Silloin seksin ehdottamista ei voi kriminalisoida, mutta ehdottelun muuttuessa häiritseväksi voidaan puhua esimerkiksi viestintärauhan rikkomisesta.
Korjattu 25.1. klo 9.52: tekstistä muutettu sana mies henkilöksi. Vaikka poliisin tietoon tulleista tapauksista enemmistö on miehiä, on myös naisia.
***
Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.