Poliisi varoittaa viestistä, jossa pyydetään koodia: "Hei, olemme voittaneet kilpailussa..."

Poliisi kertoo arvontahuijauksista, joita on nyt liikkeellä sosiaalisessa mediassa ja joissa huijarit hyödyntävät kaapattuja tilejä. Kesän alussa narautetuksi tullut menetti yhteensä 3 500 euroa, tiedotteessa kerrotaan. 

Poliisin mukaan sosiaalisessa mediassa tällä hetkellä kiertävässä huijaustavassa huijarit käyttävät kaapattuja tilejä, joiden avulla he lähestyvät uhrejaan esiintyen näiden tuttavina. Poliisin mukaan viestit ovat uskottavia ja melko hyvällä suomen kielellä kirjoitettuja. 

Normaalisti huijausyritys etenee niin, että huijari lähestyy huijattavaa viestillä ja pyytää tämän puhelinnumeroa. Huijattava ei osaa epäillä pyyntöä, koska huijari esiintyy tämän ystävänä tai sukulaisena. 

Seuraavaksi huijausyrityksessä huijattavalle kerrotaan, että hän ja viestin vastaanottaja ovat voittaneet arvonnasta suuren summan rahaa. 

Huijattavaa pyydetään lähettämään kuusinumeroinen koodi, jonka avulla huijari kaappaa esimerkiksi huijattavan whatsapp- tai facebook-tilin. Pyytämällä koodeja huijari voi päästä käsiksi sellaisiin palveluihin, joiden salasanan voi nollata puhelinnumerolla. 

Poliisin mukaan huijari saattaa kysellä myös esimerkiksi pankkitietoja. 

Poliisi kertoo tiedotteessa, että huijattavalle lähetettävä viesti voi alkaa esimerkiksi seuraavin sanoin:

Hei (nimi), olemme voittaneet kilpailussa, lähetä minulle 6-numeroinen koodi.

Alkukesästä tällaisen arvontahuijauksen uhriksi joutunut menetti noin 3 500 euroa.

Poliisin mukaan arvontahuijausten kohderyhmänä on iäkkäämmät ihmiset. 

Poliisi: Älä luovuta koodeja kellekään 

Poliisi muistuttaa, että netissä ei tule milloinkaan lähettää koodeja kellekään.

Jos joku pyytää puhelinnumeroa, kannattaa esimerkiksi soittamalla varmistaa, että kyseessä todella on tuttu henkilö. Samalla voi kysyä, mihin pyytäjä puhelinnumeroa tarvitsee.

Poliisi ohjeistaa ottamaan ensimmäisenä yhteyttä pankkiin, jos huomaa tulleensa huijatuksi. Sen jälkeen poliisi suosittelee rikosilmoituksen tekemistä joko netissä, tai poliisiasemalle menemällä. 

Lue myös:

    Uusimmat