Poliisihallitus olisi voinut puuttua tiukemmin poliisien Facebook-ryhmän kirjoitteluun, arvioi työoikeuden professori Seppo Koskinen STT:lle.
Seppo Koskisen mukaan nykyisten ja entisten poliisien suljettu ryhmä on perustettu tosiasiallisesti työperusteisesti eikä kuulu yksityisyydensuojan piiriin.
STT kertoi tänään, että Helsingin poliisi yritti varoittaa Poliisihallitusta ainakin kahteen otteeseen siitä, että poliisien suljetusta Facebook-ryhmästä voi muodostua poliisille "seuraava Aarnio-keissi". Rikoksista tuomittu Helsingin huumepoliisin ex-päällikkö on aiheuttanut lommon Helsingin huumepoliisin ja koko laitoksen uskottavuuteen, mihin vertauksessa viitataan.
Ensimmäisellä kerralla Helsingin poliisi esitti myös kuvakaappauksen ryhmän kommentista. Ryhmässä on esitetty avoimen rasistista materiaalia.
Poliisihallitus on vedonnut siihen, että virkamiesoikeudellisten toimien toteuttaminen on työnantajien eli poliisilaitosten vastuulla. Poliisihallituksen näkemyksen mukaan esitutkintaviranomaisten valtuuden käyttämiseen olisi puolestaan pitänyt olla pelkän rikosväitteen lisäksi jotain syyllisyyttä tukevaa näyttöä.
Poliisihallitus vertosi yksityisyyden suojaan
Syksyllä 2016 poliisiylijohtaja on poliisin johtoryhmässä nostanut asian esiin ja sanonut, että yksiköiden on tietojensa mukaan puututtava mahdolliseen epäasialliseen toimintaan Facebook-ryhmässä.
Poliisihallituksen mukaan yksityisyyden suoja esti kuitenkin sitä tai muita yksiköitä toteuttamasta esimiesvalvontaa, tutkimasta ryhmän kirjoittelua ja saamasta lisätietoa yksityiskohdista ennen Long Play -verkkojulkaisun kuvakaappauksia.
– Tässä on se haaste, että pääsäännön mukaan emme pääse sinne kanavaan seuraamaan keskustelua, poliisiylitarkastaja Mikko Eränen Poliisihallituksesta sanoo.
Koskisen tulkinnan mukaan työntekijän yksityisyyden suojaan vetoaminen ei toimi. Hänen mukaansa poliisimiehillä on myös velvollisuus vastata kysymyksiin siitä, tapahtuuko ryhmässä rikoksia vai ei. Tällä perusteella voidaan aloittaa vähintään selvitys siitä, onko rikosepäilyyn aihetta.
– Ilman muuta tuollainen asia olisi pitänyt selvittää, Koskinen sanoo.
"Poliisien ryhmä ei yksityiselämän piirissä"
Koskinen vertaa poliisien Facebook-ryhmää toiseen vastaavaan, johon hän itse kuuluu.
– Kun poliisit perustavat tällaisen Facebook-ryhmän, se ei ole yksityiselämän piirissä. Se on perustettu ammattimerkityksessä samalla tavalla kuin meidän juristienkin ryhmä, Koskinen sanoo.
Koskisen mukaan toimintaa on muutettava, jos keinoja puuttua Facebook-ryhmään ei löydy.
– On vain oman aseman puhtaana pitämistä ajatella, että ylempien viranomaisten puolesta ei voida tuollaisille ryhmille mitään. Jos Poliisihallituksella ei ole keinoja puuttua asiaan, keinot siihen on luotava.