Poliisihallitus vahvistaa STT:lle tehneensä selvityspyynnön Helsingin poliisilaitokselle vuosien takaisesta toiminnasta liittyen pääkaupunkiseudun romaniyhteisöön.
Asiasta ensimmäisenä uutisoineen Ylen mukaan Helsingin poliisilaitoksessa on vuosina 2013–2017 pidetty kirjaa romanien liikkeistä pääkaupunkiseudulla.
Kirjauksia tehtiin muun muassa romanien käyttämistä autoista ja esimerkiksi ihmisiltä löytyneistä aseista, Yle kertoo.
Lue myös: Yle: Helsingin poliisi piti vuosien ajan kirjaa romanien liikkeistä
– Tänä aamuna on pyydetty Helsingin poliisilaitokselta selvitystä asiasta ja annettu viikon määräaika selvittää, että mistä tässä projektissa on ollut kyse ja mitkä ovat olleet sen tarkoitukset ja tavoitteet, ja yhtäältä miten projektin sisällä on huomioitu etnisen profiloinnin kielto, kertoi STT:lle poliisihallituksen poliisiylitarkastaja Mikko Eränen perjantaina.
Tiedot oli Ylen mukaan kirjattu niin sanottuun poliisin blogiin eli vapaamuotoiseen lokikirjaan. Merkintöjä kertyi neljän vuoden aikana noin tuhat.
Helsingin poliisin apulaispoliisipäällikkö Heikki Kopperoinen sanoo Ylelle, että lokikirjan pitäminen liittyi Helsingissä olleisiin ampumisiin. Hän kiistää, että kyse olisi ollut etnisestä profiloinnista.
Poliisin toiminta haluttiin pitää läpinäkyvänä
STT:lle Kopperoinen kertoo, että toiminnasta saattoi kuitenkin ulkopuolelle välittyä ongelmallinen kuva, minkä vuoksi se päätettiin lopettaa poliisin toiminnan läpinäkyvyyden turvaamiseksi.
– On äärettömän tärkeää, että vaikka toimintatapa olisikin oikea, niin se myös näyttää ulospäin siltä, ettei se olisi etnistä profilointia, Kopperoinen sanoo.
Tapahtumien aikaan Helsingin apulaispoliisipäällikkönä työskenteli Ilkka Koskimäki, joka toimii nykyisin Itä-Uudenmaan poliisilaitoksen poliisipäällikkönä.
Koskimäki ei ollut ehtinyt tutustua Ylen uutisointiin vielä STT:n tavoittaessa hänet, mutta puolusti jyrkästi poliisin vuonna 2013 alkanutta toimintaa.
– Oli paljon keskinäisiä ammuskeluja, joissa vakavasti loukkaantui ihmisiä ja myös sivulliset olivat vaarassa, Koskimäki kertoi.
Koskimäen mukaan väitteet etnisestä profiloinnista "pitää ampua saman tien alas".
– Mistään etnisestä profiloinnista ei ollut kysymys, vaan kyse oli puhtaasti romaniyhteisön ja sivullisten suojelemisesta. Tässä on tehty minun johdollani hyvin tiivistä yhteistyötä myös romaniyhteisön kanssa.
Koskimäen mukaan romaniyhteisössä on ollut erittäin vakava ongelma ampuma-aseiden kanssa. Vuonna 2013 huomiota herätti Malminkartanon yhteenotto, jossa useita romaneita haavoittui.
– Heimon vanhimmat eivät pystyneet hallitsemaan tilannetta. He olivat erittäin tyytyväisiä, että poliisi puuttuu ja suojelee. Varmuudella on pelastettu ihmishenkiä tämän projektin tiimoilta.