Poliisiksi haluavia karsitaan tällä rankalla kuntotestillä – näin pärjäsi MTV:n keltanokka

Sinisen univormun saamiseksi tarvitaan muutakin kuin älliä. MTV Uutiset vieraili poliisien kotipesällä Tampereen Hervannassa ja selvitti, millaista fyysistä kuntoa poliisiopiskelijalta vaaditaan.

Poliisikoulutukseen on viime vuosina hakenut tasaisesti noin 5 000 henkilöä vuodessa. Aloituspaikkoja on hallitusohjelman mukaisesti nostettu tänä vuonna sadalla, aloituspaikkoja on siis jaossa 500 parhaimmalle.

Vaikka poliisikoulutukseen on viime vuosina valittu pyöreästi vain 250–300 henkilöä vuodessa, tänä vuonna koulu arvelee täyttävänsä kaikki aloituspaikat. Pelkästään alkuvuonna poliisikoulutukseen on valittu yli 250 opiskelijaa.

Poliisiammattikorkeakoulusta kerrotaan, että vaikka aloittavien tavoitteesta on jääty monena vuonna, valmistuneiden määrä on riittänyt kattamaan avoinna olevien poliisitehtävien määrän.

Suomessa poliiseja ei pitkällä aikavälillä juurikaan ole työttömiä.

Fyysiset testit ovat rankat

Jokainen poliisikokelas käy läpi valinta- ja soveltuvuuskokeet. Yhtenä kokeiden osa-alueena ovat fyysiset testit.

Testiin kuuluu neljä eri osiota: puolentoista kilometrin juoksu alle määrätyn ajan, ketteryystesti aikaa vastaan, ylätalja tai leuanveto sekä penkkipunnerrus.

Pisteitä saa sen mukaan, kuinka nopeasti kunkin urakan suorittaa tai kuinka useita toistoja tekee. Kustakin eri osiosta voi saada enintään viisi pistettä.

Yrityskertoja on yksi ja jos epäonnistuu, peli loppuu siihen.

Kuulostaako helpolta? Sitä se ei välttämättä ole.

Poliisiammattikorkeakoulun liikunnan lehtori Aki Sipilän mukaan vuosittain poliisikoulutuksen testeihin hakeutuneista noin yksi kymmenestä suorittaa fyysiset testit täysin pistein.

– Ei niitä hirveän paljon tule. Siinä pitää olla jo aika tikissä ja monipuolinen fysiikka.

Sipilä kertoo, että poliisikokelaiden keskiarvoinen tulos fysiikkatestistä on kymmenen pisteen korvilla, kun maksimi on siis 20 pistettä.

– 15–16 pistettä on jo hyvä suoritus.

Mikäli fyysiseen kuntoon ei ole panostanut valintakokeeseen mennessä, saattaa se koitua kohtaloksi. Esimerkiksi viime vuonna valintakokeessa käyneistä noin 10 prosenttia karsiutui fyysisessä testissä.

Poliisikoulun monipuolisen pääsykokeen ansiosta opiskelupaikan saanut saakin olla ylpeä itsestään.

– Se on haastava testi. Kun ruljanssin läpäisee, aika motivoituneita opiskelijat ovat.

Mitä poliisikoulun fyysiseen testiin kuuluu ja kuinka toimittaja Sanna Ketola pärjäsi kylmiltään testissä? Kurkista jutun alussa olevalle videolle!

Lue myös:

    Uusimmat