Vuonna 2022 Länsi-Uudenmaan poliisi kirjasi 512 alaikäisten tekemää pahoinpitelyä, tiedotteessa kerrotaan.
Länsi-Uudenmaan poliisilaitoksen alueella kirjattiin myös 87 ryöstöä ja 16 törkeää ryöstöä, joiden tekijöiksi epäillään alle 18-vuotiaita lapsia ja nuoria.
Alle 18-vuotiaiden tekemistä rikoksista tyypillisin on edelleen näpistys, joita poliisi kirjasi vuonna 2022 yhteensä 729.
Länsi-Uudenmaan poliisin mukaan alle 18-vuotiaiden ryöstö- ja väkivaltarikollisuus on lisääntynyt viime vuosina huolestuttavasti.
Lue myös: Miksi lapset syyllistyvät vakavaan väkivaltaan? Tutkija nostaa esiin pientä ryhmää koskevan ilmiön: "Olisin huolissani siitä"
Jo ennen koronapandemiaa kasvuun lähtenyt kehitys vastaa valtakunnallista muutosta.
− Nuoret ja lapset käyttävät väkivaltaa, ja usein he tekevät sitä ryhmässä. Tavallisessa tapauksessa on yksi asianomistaja ja lukuisia tekijöitä, ennalta estävästä toiminnasta vastaava komisario Hannu Väänänen sanoo tiedotteessa.
– Usein tekijät uhkailevat uhriaan, ja on mahdollista, että moni rikos ei tule vanhempien ja poliisin tietoon.
"Jos heihin ei panosteta..."
Viime vuonna tehdyissä ryöstöissä korostuvat alle 15-vuotiaat, poliisi toteaa. Komisario Väänänen katsoo, että huomio tulisi kohdistaa heihin tai hieman heitä nuorempiin lapsiin.
− Vaikuttavimmat viranomaistoimet kannattaa minun mielestäni panostaa 11−13-vuotiaisiin. Jos heihin ei panosteta, uhkakuvana on se, että rikoskierteestä irti pääseminen vaikeutuu. Siitä tulee paitsi kallista, myös tehotonta.
Jos aikuiset voivat tarjota riittävän ajoissa mielekkään vaihtoehdon rikolliselle tielle, onnistumisen mahdollisuudet ovat suuremmat.
"Luovuttaa ei saa"
Väänänen kokee, että niissä tapauksissa, kun lapsen tai nuoren rikoskierre on saatu hetkeksi katkaistua ja lapsi on viranomaisten kanssa tekemisissä, nuorelle löytyy yllättävän mielekästä tekemistä.
− Opiskelun osalta saattaakin löytyä sopiva polku. Kun nuoret vielä viranomaisten tuen lisäksi pääsevät järjestöjen ja yhdistysten tarjoaminen harrastusten pariin, voi rikokseton tulevaisuus alkaa näyttää hyvältä.
Valitettavasti nuorten joukossa on myös niin ongelmallisessa elämäntilanteessa olevia lapsia, joiden saaminen useammankaan viranomaisen toimin pois rikoksen polulta tuntuu jo lähes mahdottomalta.
Poliisin mielestä hyvin haasteellisiinkin tapauksiin täytyy kaikin keinoin yrittää vaikutta.
– Luovuttaa ei saa, toteaa Väänänen.
9:30