Poliisimies selvisi täpärästi hengissä – järkyttävä törmäys puhallusratsiassa tallentui videolle

Poliisi loukkaantui pahoin, kun mies törmäsi puhallusratsiaa varten pysähtyneeseen autoon 70 kilometrin tuntinopeudella. Teko tapahtui Kaarinassa viime vuoden heinäkuussa.

Poliisit olivat pitäneet puhallusratsiaa helposti havaittavassa paikassa. Yksi auto oli jo pysähtynyt puhallutukseen, kun poliisit huomasivat toisen auton lähestyvän. Toinen partion poliiseista lähti pysäyttämään lähestyvää autoa.

– Auton ollessa noin 20 metrin päässä hän oli tajunnut, ettei vauhti hidastu, tapausta todistanut poliisimies kuvaili tapahtumia oikeudessa.

"Varo!", poliisi huusi ennen rysähdystä

Poliisi oli ehtinyt vain astua askeleen taakse ja huutaa partiokaverilleen "varo" ennen kolaria. Hän oli nähnyt partiokaverinsa lentävän ilmaan. Poliisimies löytyi usean metrin päästä autojen välistä makaamassa tuskissaan.

Törmäyksen uhriksi joutunut poliisi joutui kahdeksi kuukaudeksi sairauslomalle. Häneltä oli muun muassa murtunut selkänikama ja ranne, ja hänellä oli aivoruhje. Vielä oikeudenkäynnin aikaan jo takaisin töihin palanneella poliisimiehellä oli vielä ihon alla kasvoissaan kiveä tai asfalttia.

Loukkaantuneen poliisin kuntoutusprosessinsa oli ollut pitkä ja onnettomuus tuli toistuvasti hänen mieleensä.

Kolariauton kuljettajan silmät "lupsivat"

Törmäysautoa ajanut mies kertoi oikeudessa, että hän oli mennyt kuumeen takia sairaalaan. Sairaalasta palatessa hän oli alkanut tuntea, ettei ollut ajokunnossa. Mies kuvaili muun muassa silmiensä meinanneen mennä kiinni. 

Hän kertoi siirtyneensä pienemmälle tielle ja yrittäneensä etsiä linja-autopysäkkiä pysäyttääkseen auton, mutta ei kuntonsa vuoksi sitä löytänyt.

– Seuraava muistikuva hänellä on vilahdus poliisiautosta. Hän ei tiedä oliko nähnyt sen jo ajaessaan vai oliko hän nähnyt sen ollessaan katollaan olevassa autossa, tuomiossa kerrotaan.

Oikeus: Miehen olisi pitänyt ajokunnon havaitessaan pysäyttää auto

Oikeudessa jäi osittain epäselväksi, miksi mies oli menettänyt autossa tajuntansa. Oikeus kuitenkin piti uskottavana, että tapahtuneeseen saattoivat vaikuttaa miehen väsymys, hänen käyttämänsä lääkeaineet sekä mahdollisesti hänen sairastaman sairauden oireet.

– Kun [mies] on tietoisena omasta kunnostaan jatkanut henkilöauton kuljettamista, hän on ottanut tietoisen riskin siitä, että hän aiheuttaa vakavaa vaaraa toisten hengelle ja terveydelle, tuomiossa todetaan.

Vuonna 1969 syntynyt mies tuomittiin törkeästä liikenneturvallisuuden vaarantamisesta ja törkeästä vammantuottamuksesta 90 päiväsakon rangaistukseen, joka tämän tuloilla tarkoitti 2 340 euron seuraamusta.

Hänet tuomittiin korvaamaan uhrille 2 400 euron kivusta, särystä ja muusta tilapäisestä haitasta. Lisäksi hänen tuli korvata vakuutusyhtiölle yli 31 000 euron summan.

Tuomio ei ole lainvoimainen.

Lue myös:

    Uusimmat