Helsingin poliisi on saanut valmiiksi entistä elintarvikemarkkinavaltuutettua koskevan rikosepäilyn esitutkinnan.
Entistä elintarvikemarkkinavaltuutettua Olli Wikbergiä epäillään petoksesta, virkavelvollisuuden rikkomisesta ja lahjusrikkomuksesta.
Epäillyt teot liittyvät pääosin matkakulujen laskutukseen. Poliisi epäilee, että teoilla aiheutettiin Ruokavirastolle vahinkoa noin 6 000 euroa.
Asian esitutkinta on päättynyt ja se lähtee syyttäjälle syyteharkintaan.
Lahjusrikkomuksessa on rikoslain mukaan kyse siitä, että virkamies pytää lahjan tai muun oikeudettoman edun itselleen tai toiselle tai ottaa vastaan tai hyväksyy sitä koskevan lupauksen.
Teko on rikoslain määrittelyn mukaan omiaan heikentämään luottamusta toiminnan tasapuolisuuteen.
Tästä on kyse
Olli Wikberg toimi Suomen ensimmäisenä elintarvikemarkkinavaltuutettuna vuoden 2019 syyskuusta alkaen. Rikosepäily liittyy valtuutetun matkalaskuihin sekä valtuutetun toimiston liittyviin hankintoihin.
Wikberg on kiistänyt syyllistyneensä rikoksiin.
Erityisesti muutama Keskon toimintaan liittyvä useamman päivän vierailu herätti Ruokavirastossa huomion tarjotuista aterioista ja muista eduista.
Ministeriö oli pyytänyt matkoista ja aterioista lisäselvitystä. Wikberg on selittänyt muun muassa hallinto-oikeudelle lähettämässään päätöksessä asiaa virheenä.
Wikberg perusteli hallinto-oikeudelle lähettämässään vastauksessa, liittyen siis hänen epäreiluksi kokemaansa virasta pidättämiseen, että hän oli ainoastaan saanut ainakin kahdesta ensimmäisestä matkasta itselleen liikaa päivärahaa, erotuksen ollessa koko- ja puolipäivärahan suuruinen 26 euroa matkaa kohden.
Wikberg kertoi myös “tiedostaneensa” asemansa ja “pohtineensa” vieraanvaraisuuden vastaanottamista. Hänen käsityksensä mukaan vieraanvaraisuus on ollut tavanomaista ja sallittua ja ruokaa tarjonneet ovat noudattaneet omia Code of Conduct -ohjeistuksiaan.
Lain mukaan virkamies ei voi ottaa vastaan taloudellista tai muuta etua, jos se voi heikentää luottamusta virkamieheen taikka viranomaiseen.
Wikbergin kohdistuvat rikosepäilyt tulivat tietoon viime vuoden lopussa, kun Ruokavirasto tiedotti tehneensä valtuutetusta tutkintapyynnön poliisille.
Wikberg oli pidätettynä virasta tammikuun puolestavälistä alkaen ja sai ajalta puolikasta kuukausipalkkaa.
Hänen mielestään virasta pidättäminen oli tarpeeton toimi ja hän valitti siitä Helsingin hallinto-oikeuteen.
Hallinto-oikeuden muutaman viikon takaisessa päätöksessä katsotaan että päätös virasta pidättämisestä rikostutkinnan ajaksi ei ollut suhteettoman ankara toimenpide.
Wikbergin mukaan hänelle aiheutui virasta pidättämisestä “huomattavaa haittaa”, sillä hän sai ajalta vain puolikasta palkkaa.
Wikbergin viisivuotiskausi päättyi elokuussa. Hänen tilalleen valittiin Jarno Sukanen, joka aloitti virassa syyskuun alussa.
Suomen ensimmäisen ruokavaltuutetun toimintaSyyskuussa 2018 Sipilän (kesk.) hallitus antaa esityksen elintarvikemarkkinalaista, jossa säädetään myös elintarvikemarkkinavaltuutetun tehtävistä. Epäselväksi jää, kuka valvoo valvojaa tai kuka on hänen esihenkilönsä. 1.9.2019: Suomen historian ensimmäisenä elintarvikemarkkinavaltuutettuna aloittaa Olli Wikberg. Valtuutettu on itsenäinen viranomainen, joka toimii Ruokaviraston yhteydessä. 25.3.2022: Elintarvikemarkkinavaltuutetulle tuli historian ensimmäinen toimenpidepyyntö elintarvikemarkkinalain vastaisista sopimusehdoista. Toimenpidepyyntöä ei ole vielä ratkaistu. 12.10.2023: Ruokavirasto pyytää WIkbergiltä selvitystä epäselvyyksistä tämän hankinnoista ja toiminnastaan. 24.10.2023: Wikbergin antama vastaus ei tyydyttänyt Ruokaviraston johtoa. 8.11.2023: Ruokavirasto tekee poliisille tutkintapyynnön Wikbergin toiminnasta. 13.12.2023: Maa- ja metsätalousministeriön kansliapäällikkö Jaana Husu-Kallio kertoo IL:lle Wikbergin jatkavan virassaan poliisitutkinnasta huolimatta. 20.12.2023: Ministeriö käynnistää Wikbergin virastapidättämisprosessin. 17.1.2024: Olli Wikberg pidätetään virasta rikosprosessin ajaksi. Hän saa virasta pidättämisen ajalta puolikasta palkkaa. Wikbergiä sijaistaa toimiston lakimies Ismo Tuominen. 15.2.2024: Wikbergin asianajaja lähettää Helsingin hallinto-oikeuteen valituksen virasta pidättämisestä, jossa vaaditaan että ministeriön päätös kumotaan. Wikberg pitää kohtuuttomana sitä, että saa ajalta vain puolikasta kuukausipalkkaa. 27.8.2024 Hallinto-oikeus antaa päätöksensä, jonka mukaan ministeriön toimi ei ollut kohtuutonta. 31.8.2024 Wikbergin viisivuotiskausi päättyy. 2.9.2024 Uusi elintarvikemarkkinavaltuutettu aloittaa virassa. |