Rikoksesta epäilty ruokavaltuutettu valitti virasta pidättämisestään – oikeus hylkäsi

Olli Wikbergiä epäillään valtion varojen väärinkäytöstä. Hän sanoo saaneensa muutamia kymmeniä euroja liikaa päivärahoja.

Helsingin hallinto-oikeus on hylännyt rikosepäilyn takia hyllytetyn elintarvikemarkkinavaltuutetun Olli Wikbergin valituksen virasta pidättämisestään.

Maa- ja metsätalousministeriö pidätti Wikbergin virantoimituksesta häntä koskevan rikostutkinnan takia tammikuussa. 

Sitä ennen Ruokavirasto oli tehnyt Wikbergistä tutkintapyynnön poliisille joulukuussa.

Virasto epäilee Wikbergin syyllistyneen virka-aseman väärinkäyttämiseen, joka liittyy valtion varojen käyttöön muun muassa matkustukseen ja hankintoihin. 

Wikberg valitti ministeriön päätöksestä hallinto-oikeuteen. Valituksessaan hän sanoi, ettei esitutkinta ole riittävä peruste virantoimituksesta pidättämiselle.

Valituksen mukaan virasta pidättäminen ei myöskään ollut suhteellisuusperiaatteen mukaista muun muassa siksi, että Wikberg on saanut sen takia vain puolikasta palkkaa. 

Valituksen mukaan Wikberg oli hoitanut ja suoriutunut valtuutetun tehtävästään "vähintään laissa säädetyllä tavalla".

MTV Uutiset kertoi keväällä, että  neljäntenä toimintavuotenaan valtuutettu on edelleen toimintakertomuksen mukaan jatkanut jalkautumista alan toimijoiden pariin, jopa niin paljon, että "muut kulut", johon matkakulut, kuten päivärahat, kilometrikorvaukset ja matkustuspalvelut kirjanpidollisesti sijoitetaan, ylittyivät lähes 6 000 eurolla tavoitteesta. 

Yhtenä syynä kulujen ylittymiseen pidetään myös sitä, että edellisvuoden matkakuluista siirtyi 12 000 euroa, koska niitä "ei ehditty käsitellä". Vuoden 2023 matkakustannukset olivat "arviolta noin" 18 000 euroa. Valtuutetulla ei ollut tulos- tai vaikuttavuustavoitteita.

"Vastaanotettu vieraanvaraisuus tavanomaista"

Hallinto-oikeuden päätös on osin salattu. Salaamattomassa osuudessa Wikberg kertoo saaneensa kahdesta tai kolmesta matkasta liikaa päivärahaa 26 euroa per matka, kun ateria oli erehdyksessä jäänyt ilmoittamatta.

–  Mitä tulee vieraanvaraisuuden vastaanottamiseen, valittajan vakaa käsitys on, että vieraanvaraisuus on ollut tavanomaista ja sallittua ja että vieraanvaraisuuden tarjoajat ovat noudattaneet omia eettisiä ohjeistuksiaan -- valittaja ei ole syyllistynyt mihinkään rikokseen, hänen valituksessaan kirjoitetaan.

Hallinto-oikeus huomioi ratkaisussaan, että elintarvikemarkkinavaltuutettu on itsenäinen ja riippumaton virkamies, jonka tehtävänä on muun muassa hyvien liiketapojen vastaisten käytäntöjen estäminen. 

Oikeuden mukaan virasta pidättäminen ei ollut suhteettoman ankara toimenpide, kun sen tavoitteena on ollut varmistaa valtuutetun julkinen luotettavuus.

Virkamieslain mukaan virkamies voidaan pidättää virastaan rikossyytteen ja sen edellyttämien tutkimusten ajaksi, jos näillä voi olla vaikutusta virkamiehen edellytyksiin hoitaa tehtäväänsä.

Hallinto-oikeus antoi ratkaisunsa viime viikolla.

Valtioneuvosto nimitti Jarno Sukasen uudeksi elintarvikevaltuutetuksi viime kuussa.

Lue myös:

    Uusimmat