Poliisin kotoa Vantaalta löytyi erittäin vaarallisia huumeita – kollega todisti, kun mies käytti kokaiinia työaamuna

Keskusrikospoliisi tutki Itä-Uudenmaan poliisissa työskennelleen ylikonstaapelin huumerikosepäilyä. Poliisimiehen asuntoon tehdyssä kotietsinnässä löytyi muun muassa kokaiinia ja ekstaasia.

Poliisirikosasian esitutkinnassa todistajana kuultu naispoliisi kertoi nähneensä, kun poliisimies käytti kokaiinia työpäivän aamuna. 

Asiasta kerrotaan Rikospaikka-ohjelmassa, jonka 16. kausi alkoi keskiviikkona MTV3-kanavalla ja MTV Katsomossa.

Jutun esitutkintapöytäkirjoista selviää, että huumerikosepäily oli tullut ilmi muun tutkinnan yhteydessä. Esitutkinta alkoi viime maaliskuun alussa. 

Poliisin epäiltiin tavanneen ja pitäneen yhteyttä henkilöön, jota on epäilty huumeiden välittämisestä. Tapaaminen tai yhteydenpito ei liittynyt ylikonstaapelin työhön poliisina.

Kotietsinnässä löytyi useita eri huumeita

Epäillyn poliisin asuntoon Vantaan Tammistossa tehtiin kotietsintä toukokuussa. Asunnosta löytyi huumausainevälineitä ja useita eri huumeita. Lisäksi asunnosta löytyi kaksi OC-sumutinta, joista toinen oli luvaton. Poliisimiestä epäiltiin tutkinnan aikana myös lievästä ampuma-aserikoksesta.

Häntä kuulusteltiin rikoksesta epäiltynä 14. toukokuuta. Miehen oman kertomuksen mukaan huumeet olisivat olleet peruja henkilöiltä, jotka olivat olleet hänen luonaan konemusiikkijuhlien jatkoilla kevättalvella 2023. 

Löysin niitä sohvatyynyjen välistä, keittiön pöydältä, lipaston laatikosta. Niitä oli siellä täällä, epäilty kertoi kuulusteluissa.

Poliisin mukaan huumeet eivät olleet hänen. Epäilty itse kiisti jyrkästi huumeiden käytön.

Jatkot lähtivät käsistä

Poliisimies kertoi, että hän oli sallinut ulkopuolisten käyttää huumeita hänen luonaan ja antanut luvan säilyttää niitä asunnossaan. Kuulusteluissa poliisilta kysyttiin edelleen, mistä hän oli hankkinut huumeet ja miksi aineet olivat hänen kotonaan.

Minä en ole hankkinut niitä, epäilty vastasi.

Minulla on ollut muutamia kertoja näiden konemusiikkitapahtumien jälkeen jatkot. Yhdet näistä jatkoista olivat sellaiset, jotka lähtivät täysin käsistä. Olin pyytänyt jatkoille muutamaa henkilöä. Lopulta sana oli lähtenyt kiirimään ja huomasin, että asunnossani oli kymmeniä ihmisiä ja musiikki soi. Ihmiset olivat oma-aloitteisesti kutsuneet lisää ihmisiä ja siellä oli porukkaa miltei 70 ihmistä. Tiedän, että porukka on käyttänyt näitä essoja (ekstaasia). Sen näki päälle päin.

Tilanne asunnossa oli epäillyn mukaan käynyt myös todella uhkaavaksi. 

Kun juhlien lopettamisesta oli ollut puhetta, porukka ei meinannut suostua tähän. Joku ei-kutsuttu henkilö käyttäytyi todella aggressiivisesti. Luottoystäväni auttoivat minua, että juhlat saatiin poikki seuraavana päivänä ja porukka ulos talosta. Kerroin, että nyt jos jotain jää, voivat tulla hakemaan myöhemmin. Essot ja erinäisiä jauhepusseja jäi noilta ajoilta.

Pyöri konemusiikkipiireissä

Poliisimies halusi tuoda kuulusteluissa esiin myös sen, miksi hän liikkui tuollaisissa piireissä. Samalla hän perusteli tekemisiään.

Minä pidän konemusiikista ja se on minulle se juttu. Se, että noihin kyseisiin piireihin menee joku uusi henkilö, sitä ei oteta vastaan, ennen kuin hänet ikään kuin hyväksytään. Minä en siis missään vaiheessa ollut salannut omaa ammattiani, koska tiesin, että sitä ei voi ikinä täysin salata. Olen julkisessa ammatissa. 

Jos noissa piireissä meinaa yrittää olla, siellä ei ole varaa yhteenkään valheeseen. Jatkojuhlissa olleet ovat nimenomaisesti näitä yhteisön henkilöitä. Minun valintani on konemusiikki ja se, että pääsen toteuttamaan sitä tuollaisessa yhteisössä. Se ei voi olla este, että minä joutuisin valitsemaan ammattini takia seuran ja sen paikan, missä minun on hyvä olla. 

Minä olen siis hyväksynyt sen, että minä en ole 24/7 ammatissani eikä minun kuulukaan. Nyt puhutaan muiden henkilöiden käyttörikoksista enkä minä voi niille mitään.

Halusi pitää sanansa

Epäilty kertoi myös muista hänen luonaan olleista juhlien jatkoista, joiden aikana huumeita käytettiin.

Viime kesänä on varmasti ollut joitain jatkoja, joissa olen pyynnöstä antanut henkilöille lautasen, josta voivat vetää viivat.

Kuulustelija kysyi, puhutaanko tässä yhteydessä kokaiinista.

Oletettavasti. On kait sitä muutakin, mutta sitä vedettiin paperista tehdyllä kääreellä, epäilty vastasi.

Kotietsinnässä löytyneisiin huumeisiin liittyen epäillyltä kysyttiin, oliko tämä poliisina tietoinen, että tuollainen huumeiden hallussa pitäminen on laitonta. Lisäksi häneltä tiedusteltiin, miksi hän kuitenkin oli päätynyt säilyttämään huumeita asunnossaan.

Lupasin näille henkilöille, että teen niin. Se on ollut tämän kaiken taustalla, että olen pystynyt pitämään sanani.

Naiskollega todisti huumeidenkäyttöä

Esitutkinnassa kuultiin todistajana epäillyn naiskollegaa. 

Nainen kertoi poliisimiehen tuputtaneen hänelle vahvasti kotonaan ekstaasia ja suositelleen kokeilemaan sitä bilehuumeena. Nainen ei kertomansa mukaan suostunut tähän. 

Epäilty ja nainen olivat päätyneet miehen asuntoon toukokuussa sen jälkeen, kun he molemmat olivat olleet Vantaan Poliisiyhdistyksen juhlissa. 

Todistajan mukaan mies oli kertonut ottaneensa kyseisen illan aikana joitain kertoja ekstaasia. Naispoliisi kertoi myös, että aamulla hän näki miehen käyttävän valkoista jauhetta, joka miehen mukaan oli kokaiinia. Nainen muisti asian hyvin, koska hän tiesi miehen menevän vielä töihin saman päivän aikana.

Mies kuoli esitutkinnan aikana

Kotietsintä poliisimiehen asuntoon tehtiin muutama päivä Vantaan Poliisiyhdistyksen juhlien jälkeen.

Noin 45-vuotias poliisimies pidätettiin virasta 22. toukokuuta. Hän oli kokenut poliisi ja toiminut muun muassa kenttäjohtajana.

Syyttäjälaitos päätti esitutkinnan epäillyn osalta kesällä, koska epäilty kuoli. Rikospaikan tietojen mukaan poliisimies teki itsemurhan kesken esitutkinnan. 

Tapaus on järkyttänyt työyhteisöä ja herättänyt laajemminkin keskustelua päihdeongelmista myös poliisin sisällä.

Tapauksesta lisää illan Rikospaikassa. Rikospaikka keskiviikkoisin MTV Katsomossa ja MTV3-kanavalla klo 22.35.

Lue myös:

    Uusimmat