Syyttäjä: Pariskunta pyöritti 11 miljoonan arvoista huumekauppaa – aineita piiloteltiin mökkeihin ja asuntoihin

Poliisin mukaan huumeiden katukauppa-arvo oli yli 11 miljoonaa euroa.

Helsingin käräjäoikeudessa alkoi tällä viikolla oikeudenkäynti laajassa huumejutussa, jossa on kyse eri huumausaineiden valmistamisesta ja levittämisestä.

Syyttäjän mukaan syytetyt muun muassa valmistivat alfa-PVP:tä ja saostivat amfetamiiniöljystä jauhemaista amfetamiinia. Lisäksi heidän syytetään levittäneen ulkomailta tuotuja huumeita, kuten kokaiinia, metamfetamiinia ja ekstaasia sekä Subutexia ja Ksalol-tabletteja.

Epäillyt rikokset ajoittuvat vuosille 2020–2024. Syyttäjä vaatii neljälle syytetylle 13 vuoden ehdottomia vankeusrangaistuksia. Syytteessä on kaikkiaan yli 20 ihmistä. Helsingin käräjäoikeuden mukaan kaikki syytetyt ovat olennaisilta osin kiistäneet syytteet.

Itä-Uudenmaan poliisi tiedotti tutkinnasta heinäkuun lopulla. Poliisin mukaan puolalaisjohtoisen rikollisorganisaation toiminta on ollut erittäin ammattimaista. Huumausaineiden edelleenmyyntiarvo on poliisin arvion mukaan ollut kaikkiaan yli 11 miljoonaa euroa.

Kaksi pääsyytetyistä on tekojen aikaan ollut pariskunta. Syyttäjä vaatii ryhmän puolalaiselle johtajalle ja tämän suomalaiselle naisystävälle 13 vuoden maksimirangaistuksia.

Poliisin mukaan asiakaskontakteja hankittiin naisystävän kautta ja tämä myös johti huumeiden levitystä Suomessa. Syytteessä on myös naisystävän sisko, jolle syyttäjä vaatii kuuden vuoden vankeutta.

"Ei tässä mittakaavassa"

Itä-Uudenmaan poliisi kertoi tutkinnan valmistumisen aikaan, että ryhmän epäillään tuoneen huumeiden lähtöaineita pääosin Aasiasta, valmistaneen huumausaineita eri Euroopan maissa ja tuoneen niitä Suomeen. 

Poliisin mukaan ryhmällä on ollut käytössään useissa maissa lähes teolliseen tasoon verrattavia huumausaineiden valmistustiloja.

Suomeen tuodut huumeet vietiin poliisin mukaan asuntoihin ja mökkeihin. Niissä on poliisin mukaan saostettu amfetamiiniöljystä jauhemaista amfetamiinia. Alfa-PVP:tä valmistettiin haastehakemuksen mukaan Keravalla sijainneessa asunnossa.

Tutkinnanjohtaja Tero Tyynelä sanoi poliisin tiedotustilaisuudessa, että Suomessa on jalostettu huumeita aiemminkin, mutta ilmiö on yhä harvinainen.

– Vuosia on ollut huhuja, että Suomessa olisi jonkinlaisia valmistuslaitoksia, mutta ei tässä mittakaavassa, Tyynelä sanoi.

Syyttäjä: Väkivaltaa ja uhkailua

Syyttäjän mukaan osa syytetyistä muodosti epäiltyjen rikosten tekoaikaan järjestäytyneen rikollisryhmän.

– Rikokset ovat toteutuneet, koska kukin on suorittanut oman tehtävänsä. Kaikki ovat hyötyneet rikosten tekemisestä. Näin ollen he ovat toimineet asiassa yhteistuumaisesti.

Syyttäjän mukaan syytteessä olevat teot ovat tyypillistä järjestäytynyttä rikollisuutta, joka tähtää taloudellisen hyödyn tavoitteluun.

– Tämän päämäärän saavuttamisessa on käytetty hyväksi väkivaltaa ja uhkailua.

Törkeiden huumausainerikosten lisäksi syytteessä on muun muassa törkeä ryöstö ja törkeä vapaudenriisto.

Syyttäjän mukaan yksi huumeiden myyjistä oli ostanut pariskunnalta huumeita velaksi. Kun maksua ei kuulunut sovittuun aikaan, vaatimuksia alettiin kohdistaa alkuperäisen myyjän lähipiiriin ja tämän "tuuraajaan".

Velanperintään osallistui syyttäjän mukaan eräs liivijengitaustainen mies, jolla syyttäjän mukaan on taustaa aiemmista kiristyksistä.

Lue myös:

    Uusimmat