Poliisin surullisenkuuluisa epäiltyjen rekisteri sai korvaajan – kansalainen voi tarkistaa tietonsa vain tietyin ehdoin

Poliisi kuvituskuvia35
Poliisit voivat kirjata saamiaan vihje- ja muita tietoja rekisteriin muiden viranomaisten käytettäväksi.MTV Uutiset
Julkaistu 19.12.2018 11:03

MTV UUTISET – STT

Poliisi on ottanut käyttöön uuden tietojärjestelmän, joka mahdollistaa turvallisuusviranomaisten välisen tiedonvaihdon. Poliisin tiedustelujärjestelmän Potin käyttäjäksi tulevat myös Tulli, Rajavartiolaitos, Puolustusvoimat ja suojelupoliisi.

Järjestelmä otettiin käyttöön maanantaina.

Poliisijohtaja Sanna Heikinheimo sanoo, että järjestelmän tavoitteena on rikosten jälkikäteisen selvittämisen ohella entistä paremmin ehkäistä, estää ja paljastaa kansalaisten turvallisuutta uhkaavaa toimintaa.

–  Kysymyksessä on ennen tapahtunutta rikosta koskeva tieto, Heikinheimo sanoo.

Poliisin yhteinen muistikirja

Tarkoitus on, että eri reittejä tulevat vihjeet päätyvät samaan paikkaan, jolloin yksittäisistä tiedoista voidaan yhdessä huomata mahdollisia riskejä. Järjestelmä kerää yhteen paikkaan tietoja, jotka aikaisemmin ovat siiloutuneet useisiin eri tallennusalustoihin.

Jos asiassa on jo aloitettu esitutkinta, tiedot eivät päädy Potiin.

Poti korvaa poliisin nykyisiä erillisjärjestelmiä, muun muassa epäiltyjen tietojärjestelmä Eprin. Eprin tiedot siirtyvät uuteen järjestelmään. 

 – Voidaan sanoa, että nyt saadaan sellainen kauan ja hartaasti odotettu yhteinen muistikirja, ylitarkastaja Juha Suominen sanoo.

Suomisen mukaan tiedot ja havainnot verkostoituvat, kun ne tallentuvat yhteen paikkaan. Niin sanotun hiljaisen tiedon havainnointi paranee. Esimerkkinä Suominen mainitsee Turun puukotusiskun.

–  Jos tämänkaltaisesta henkilöstä alkaa tulla vihjeitä, ja jos ne tulevat eri kautta poliisille, niin tiedot monesti päätyvät eri paikkoihin, eivätkä ne kohtaa. Herääminen ei tapahdu riittävän ajoissa.

–  Nyt tämän keskitetyn järjestelmän ansiosta uskon, että me pystymme huomattavasti aikaisemmin havainnoimaan tällaisia uhkia, kun tiedot päätyvät yhteen ja samaan paikkaan.

Osa ei kuule, ovatko he rekisterissä 

Poliisi tulee saamaan tietojen kirjaamista varten kännykkäsovelluksen, jolla voidaan tekstin lisäksi tallentaa esimerkiksi kuvia.

Rekisteriin merkityt voivat pyytää tietojensa tarkastamista. Käytännössä rekisteröity ei kuitenkaan välttämättä saa tietoa edes siitä, että hän on rekisterissä, jos tiedot koskevat niin sanottua estävää ja paljastavaa toimintaa, eli käytännössä rikostiedustelua.

Epri-rekisteri aiheutti kohua muun muassa sen jälkeen, kun sinne kerrottiin kirjatun Venäjän presidentti Vladimir Putin.

Sisältö ei valitettavasti ole saatavilla.

Tuoreimmat aiheesta

Poliisi