Poliisin uudella vihapuheryhmällä kymmeniä juttuja työn alla

Poliisi Rikoskuvitus urkinta verkko netti
Poliisin ryhmä on perustettu viime kuun alussa, ja sen tehtävänä on selvittää verkossa esiintyvää rangaistavaa vihapuhetta. MTV
Julkaistu 30.04.2017 04:50

MTV UUTISET - STT

Poliisin valtakunnallisella vihapuhetutkintaryhmällä on tutkinnassa jo kymmeniä juttuja.

Ryhmä on perustettu viime kuun alussa, ja sen tehtävänä on selvittää verkossa esiintyvää rangaistavaa vihapuhetta. Tällä hetkellä jutut koskevat pääosin kiihottamista kansanryhmää vastaan.

Poliisihallituksen poliisitarkastaja Timo Kilpeläinen kertoo, että viranomaiset ovat alkaneet kiinnittää huomiota vihapuheeseen erityisesti viime vuosina.

– Huoli liittyy oleellisesti siihen, että rangaistava vihapuhe sosiaalisessa mediassa ja muualla netissä voi olla ensiaskel siihen, että joku sen innoittamana ryhtyy väkivallantekoihin kaduilla.

Pahimmillaan tästä voi seurata väkivaltaista radikalisoitumista ja ääriliikkeisiin liittyvää toimintaa, arvioi Kilpeläinen.

Nettipoliisiverkosto tukena

Kymmenhenkisen vihapuheryhmän lisäksi verkossa toimii pari-kolmekymmentä nettipoliisia, jotka pyrkivät ennaltaehkäisemään rikoksia ja vaikuttamaan verkossa käytävään keskusteluun tai kiusaamiseen jo pelkällä läsnäolollaan.

Yksi nettipoliiseista on ylikonstaapeli Riku Sukari Lounais-Suomen poliisilaitokselta. Hän pitää tärkeänä, että poliisiin voi ottaa netissä yhteyttä helposti. Nuorimmat yhteydenottajat ovat olleet alle 10-vuotiaita lapsia.

– Poliisin tietoon on tullut monia arkoja asioita, joita muuten ei uskallettaisi mennä poliisille kertomaan.

Lapissa käynnistetään paraikaa nettipoliisitoimintaa, kertoo vanhempi konstaapeli Pekka Alamommo. Tarkoituksena on käydä vuoropuhelua netin eri keskustelufoorumeilla ja siellä, missä esimerkiksi nuoret toimivat.

– Pyrimme tietyllä tavalla olemaan aikaamme edellä ja saatavilla jo ennen kuin rikoksia tapahtuu.

Poliisikin vihapuheen kohteena

Nettipoliisit esiintyvät verkossa omilla kasvoillaan ja nimillään ja joutuvat myös häirinnän ja vaikuttamisen kohteeksi, kertoo Poliisihallituksen Kilpeläinen. Se on helppoa siksikin, että netissä pienikin ryhmä saa viestinsä läpi suuremmalla voimalla käyttämällä useita nettiprofiileja ja lietsomalla keskustelua niiden kautta.

– Jopa yksittäiset nettipoliisit ja poliisit kentälläkin ovat olleet erinäköisen informaatiovaikuttamisen ja kampanjoiden kohteena. Ei ole tarkoitus, että ihmisiä rekrytoidaan tykinruuaksi ja vapaaksi riistaksi vastapuolelle, jos näin voi sanoa.

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa