Poliisit Pasi ja Pyry pelaavat työajalla Fortnitea virkapuvut päällä: "Emme me mitään salakähmäistä myyräntyötä tee"

Polisiin työ voi nykypäivänä tarkoittaa myös vaikka nettipelien pelaamista.

Lauantaina 10.8. vietetään valtakunnallista Poliisin päivää teemalla "Hyvä verkko, paha verkko". Teemaan liittyen poliisit ovat istuneet vuoden päivät luurit korvilla pelikonsolien ja striimauksen äärellä tutkien verkkorikollisuutta ja sen ennaltaehkäisyä.

Tämän myötä aloitettiin tässä kuussa uusi Pelipoliisi-hanke, josta keskusteltiin lauantaina Huomenta Suomessa.

"Täytyy tavoittaa nuoria heidän omassa ympäristössään"

Pelipoliisi-hankkeessa mukana olevat poliisiammattikorkeakoulun vanhempi konstaapeli Pasi Puumala ja Pohjanmaan poliisilaitoksen vanhempi konstaapeli Pyry Luomala kertovat poliisien haluavan olla verkossa ihmisten saavutettavissa.

– Ihmiset ovat verkossa, joten poliisinkin pitää olla verkossa. Täytyy tavoittaa nuoria heidän omassa ympäristössään, Pasi Puumala painottaa.

Pelipoliisit tekevät omia striimejään, mutta työhön kuuluu myös pelaaminen.

– Voi olla vaikka semmoinen setti, että pelaamme Fortnitea esimerkiksi. Jos on kyseessä satunnainen matsi, voi olla niin että Poliisi Pasi pelaa yhtäkkiä samassa tiimissä, Pyry Luomala selventää.

Pelipoliisit pelaavat omilla nimillään, virka-asuissaan

Pelipoliisit eivät ujuttaudu nettipeleihin mukaan salanimillä, vaan avoimesti omilla nimillään, naamoillaan ja virka-asuihinsa pukeutuneina. 

– Meillä on omat profiilit, oma Twitch-kanava ja Instagram-kanava. Emme me mitään salakähmäistä myyräntyötä tee. Teemme ennaltaehkäisevää toimintaa, Luomala sanoo ja jatkaa vielä:

– Haluamme, että ihmiset tavoittavat meidät ja halutessaan voivat tulla juttelemaan. Jos ei muuta, niin katsomaan striimiä ja laillisuusvalistusasioita. 

Puumala kuvailee Pelipoliisin toimintaa eräänlaiseksi nykyajan virtuaaliseksi poliisiautoksi. 

"Nettipeliympäristö voi olla todella toksinen paikka"

Tavoitteena on tuoda poliisia lähemmäs nuorisoa, tarjota keskusteluapua ja tarvittaessa ohjata avunsaannissa eteenpäin. 

Hankkeessa on mukana myös muun muassa sosiaalityöntekijöitä ja psykiatrisia sairaanhoitajia. 

Striimaustapahtumia järjestäessä tärkeää on luoda turvallinen ympäristö nuorille. 

– Pahimmillaan nettipeliympäristö voi olla todella toksinen paikka. Halutaan olla omalla esimerkillä siellä, että hei, tätä pystyy tekemään siivommin ja vähän enemmän toista huomioiden ja kunnioittaen.  

Lue myös:

    Uusimmat