Poliitikot tyrmäsivät Twitterin keskustelukulttuurin MTV:n kyselyssä – asiantuntija: Väärinymmärryksen vaara on suuri

Eduskuntaryhmien puheenjohtajat ovat yhtä mieltä siitä, että sosiaalisen median palvelu Twitter on tehnyt hallaa poliittiselle keskustelulle.

Twitterin muuttumisesta X:ksi puhuttiin MTV Uutiset Livessä keskiviikkona. Keskustelun näet artikkelin videolta.

MTV:n kyselyssä ongelmaksi koetaan etenkin Twitterin kärjistävä vaikutus.

– Twitter alustana suosii ilmaisutapaa, joka on kärjistävä ja polarisoiva. Tämä on heikentänyt poliittista keskustelua Suomessa, sanoo kokoomuksen ryhmäjohtaja Matias Marttinen.

– Twitterissä keskustelu on kyllä todella aggressiivista, ja siellä haetaan lähinnä vastakkainasettelua. Tuntuu, että samojen ihmisten kanssa käydään Twitterissä aivan erilaisia keskusteluja kuin vaikkapa kasvotusten eduskunnassa, kommentoi vasemmistoliiton Jussi Saramo.

– Poliitikotkin ovat ihmisiä. Se on ongelma, että Twitter myrkyttää välejä, ja kärjistää vastakkainasettelua, joka on muutoinkin mennyt Suomessa vaarallisen pitkälle, toteaa keskusta Antti Kurvinen.

Vaara väärinymmärrykselle kasvaa

Sosiaalisen median asiantuntijatoimisto Kurion luova johtaja Jari Lähdevuoren mukaan poliitikkojen ajatuksiin on helppo yhtyä. Hänen mukaansa digitaalisilla alustoilla vaara väärinymmärrykselle on kasvokkain käytyä keskustelua suurempi eleiden loistaessa poissaolollaan.

– Oli se mitä tahansa digitaalisvälitteistä tekstiin vahvemmin pohjautuvaa kommunikaatiota niin erheen ja väärinymmärtämisen mahdollisuus on huomattavasti suurempi, koska nyansseja ei ole kommunikaatiossa mukana.

Osansa on myös sillä, miten alusta suhtautuu keskustelukulttuuriin ja mitä se sallii. Lähdevuori näkee, ettei miljardööri Elon Muskin ostettua Twitterin viime vuonna muutos keskustelukulttuurissa ei ole ollut ainakaan kohti parempaa. 

– Se ei ole ainakaan edesauttanut sitä, että keskustelukulttuuri tulisi menemään parempaan suuntaan.

Musk on lyhyessä ajassa tullut tunnetuksi poukkoilevasta johtamisestaan ja tuuliviirimäisestä viestinnästään.

Asiantuntijan mukaan Twitterissä, eli nykyisessä X:ssä on paljon polarisaatiota ajavia asioita ja esimerkiksi bottitilejä. Silti Lähdevuoren mukaan tavallisten ihmisten välinen keskustelu ei suinkaan ole pelkkää kärjistämistä. Hänen oma kokemuksensa Twitteristä on pääosin positiivinen.

– Koen, että olen saanut sieltä paljon enemmän. Mutta kansanedustajien kokemukset ovat varmasti valideja, siinä kyseisessä (poliittisessa) kontekstissa.

Lue myös:

    Uusimmat