"Teidän energiapolitiikallanne Suomi olisi Putinin taskussa", tylyttää Annika Saarikko perussuomalaisia – näin poliitikot väittelivät Suomen ensi vuoden budjetista

22:00img
Eeva Kalli, Kai Mykkänen ja Antti Lindtman väittelivät MTV Uutiset Livessä – katso video!
Julkaistu 20.09.2022 11:18(Päivitetty 20.09.2022 14:02)
Toimittajan kuva
Alec Neihum

alec.neihum@mtv.fi

Eduskunnan keskustelu Suomen ensi vuoden budjetista kuumeni varsin nopeasti. Oppositio kritisoi hallitusta velkaantumisesta, hallituksen mielestä oppositio ei ole esitellyt velanotolle juurikaan todellisia vaihtoehtoja.

Oppositiopuolueet kokoomus ja perussuomalaiset kritisoivat eduskunnan budjettikeskustelussa hallitusta etenkin vastuuttomasta velanotosta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purran mukaan panostukset esimerkiksi turvallisuuteen ovat oikeita sinänsä, mutta niiden olisi tullut vaikuttaa muuhun rahankäyttöön eikä vain lisätä velanottoa.

– Hallituksen budjetista tulee mieleen sanonta, jonka mukaan kameli on komitean suunnittelema hevonen, Purra totesi.

Pitkässä puheenvuorossaan Purra arvosteli hallitusta erittäin kärkkäästi. Puhetta riitti esimerkiksi maahanmuuttoon sekä ilmastotoimiin kuluvista rahasummista.

Purra toivoi, että hallitus kuuntelisi esimerkiksi energiapolitiikasta ministeriöidensä virkamiehiä, ei "vain ilmastoasiantuntijoiksi kääntyneitä entisiä kommunisteja".

Kokoomuksen kansanedustaja Timo Heinonen muistutti hallitusta siitä, että Ukraina elää sotataloudessa, Suomi ei niinkään.

Heinonen tylytti hallitusta löysästä talouspolitiikasta ja vaati esimerkiksi ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamista, ylisuureksi paisuneen asumistuen uudistamista sekä veronkevennyksiä.

– Teidän hallitusta yhdistää aikanaan Matti Nykäsen kanssa mäkeä hypänneen englantilaisen Eddie Edwardsin kanssa surkeat tulokset. Mutta teitä erottaa Eddie Edwardsista kuitenkin se, että Edwards yritti joka kerta parhaansa, Heinonen sanoi.

Kokoomuksen vaihtoehto puhutti poliitikkoja

Valtiovarainministeri Annika Saarikko (kesk.) vastasi opposition syytöksiin.

Kokoomuksen kohdalla Saarikko ihmetteli, olisiko nyt todella oikea aika leikata asumistukea ja riittäisikö yritystuista vielä leikattavaa. 

Saarikko antoi ymmärtää, että kokoomus haluaa talouskuria, muttei ole valmis kertomaan, mistä tosiasiassa pitäisi leikata.

– Onko se niin, edustaja Heinonen ja hyvä kokoomus, että kellä säästölista on, se säästölistan kätkeköön? Vai onko se niin, että älkää tehkö niin kuin minä teen, vaan niin kuin minä opetan? Saarikko kyseli selvästi kiihtyneenä.

Varsinaisen debatin edetessä puhe luisui sekä hallituksen että kokoomuslaisten toimesta yhä enemmän siihen, mitä oppositiopuolue kokoomus haluaisi tehdä.

Myös pääministeri Sanna Marin (sd.) käytti puheenvuoron, jossa hän kritisoi kokoomuksen kritiikkiä.

Pääministerin mukaan kokoomuslaiset tosiasiassa haluaisivat käyttää rahaa lukuisiin kohteisiin, jopa enemmänkin kuin hallitus.

– Oppositiossa on oikeus ja kenties helppo olla hyvin epäjohdonmukainen, Marin sanoi.

Oppositiopuolueet julkaisevat syksyn aikana omat vaihtoehtobudjettinsa, josta käy tarkemmin ilmi, miten oppositiopuolueet olisivat ensi vuoden budjetin kasanneet.

Myös vaihtoehtobudjeteista käydään keskustelut eduskunnan täysistunnossa.

"Ette ole niin tyhmä kuin puheenvuoronne antoi ymmärtää"

Valtiovarainministeri Saarikon kritiikki ulottui myös perussuomalaisiin. Heidän avauspuheenvuorostaan ei Saarikon mukaan tihkunut valonpisaroita suomalaisille.

– Teidän energiapolitiikallanne Suomi olisi Putinin taskussa, Saarikko laukoi perussuomalaisille.

Perussuomalaisia "Putin-kortin" pelaaminen ei miellyttänyt. Riikka Purran mukaan juuri hallitus on vihreällä energiapolitiikallaan tehnyt Suomen liian riippuvaiseksi Venäjästä, kun fossiilisten polttoaineiden käyttöä on vähennetty liian nopeasti.

– Minä tiedän, että te ette suinkaan ole niin tyhmä kuin äskeinen puheenvuoronne antoi ymmärtää, Purra sanoi.

Alijäämää yli kahdeksan miljardia euroa

Hallituksen budjetissa tuloja on ensi vuodelle kaavailtu 72,5 miljardia ja menoja 80,5 miljardia euroa.

Näin ollen budjettiesitys on noin kahdeksan miljardia euroa alijäämäinen.

Rahaa kuluu aiempia vuosia enemmän esimerkiksi maanpuolustukseen sekä valtionvelan korkoihin.

Budjetista käydään lähetekeskustelua eduskunnassa myös huomenna keskiviikkona.

Tuoreimmat aiheesta

Valtion budjetti